Συνεχίζει το ανοδικό της κρεσέντο η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, δείχνοντας ότι άφησε πίσω την πρόσφατα πολιτική και κυβερνητική κρίση με την παραίτηση των δύο στελεχών που έφεραν κλυδωνισμούς στη Νέα Δημοκρατία.
- Με Coca Cola, ΜΥΤΙΛ, Πειραιώς και Motor Oil στις 882 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Κοντά στο να μηδενίσει τις απώλειες από την αρχή του χρόνου η αγορά
- Ράλι +45,53% για την Πειραιώς από τα μέσα Ιουλίου, ξεχωρίζει με έμφαση
Η αγορά δείχνει ξανά διάθεση υπεραπόδοσης έναντι των ξένων αγορών με στόχο να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους, ενώ είναι πολύ κοντά στο να μηδενίσει τις απώλειες από την αρχή του έτους!
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. υποχωρεί πλέον μόλις 1,18% το 2022, Ο FTSE 25 πλέον χάνει λιγότερο το 1%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί μόλις 0,62%. Και όλα αυτά, σε μια χρονιά που ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί έως 12,72%, o FTSE 25 έφτασε να χάνει έως 13,71%, ενώ ο τραπεζικός υποχωρούσε έως 22,92%!
Αλλά χωρίς… τζίρο
Μολονότι οι όγκοι και οι τζίροι κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες της σημαντικής (άνω του 10%) αντίδρασης της αγοράς παραμένουν περιορισμένοι και δεν βοηθούν στην εξαγωγή ασφαλώς συμπερασμάτων για την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της κίνησης στο Χ.Α., το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σοβαροί πωλητές μαρτυρά ότι δεν υπάρχει και πίστη για σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Η αγορά έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια, τόσο την περασμένη δεκαετία με τη δημοσιονομική κρίση όσο και τα τελευταία δυόμισι χρόνια λόγω της πανδημίας. Ασχέτως αν δεν μπόρεσε να ανακτήσει το όριο ψυχολογίας των 1.000 μονάδων – που θα άλλαζε επίπεδο την αγορά και θα απελευθέρωνε νέες σημαντικές εντολές αγορών, εντούτοις δείχνει επιθετικά χαρακτηριστικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ξεκίνημα του τρέχοντος έτους ήταν το καλύτερο των τελευταίων 22 ετών, από το έτος – φούσκα του ’99, καθώς τις πρώτες σαράντα ημέρες του ’22 το Χ.Α. υπεραπέδιδε με θεαματικό τρόπο έναντι των διεθνών αγορών. Κατόπιν ήρθε ο πόλεμος και όλα τα συνεπακόλουθα, η ενεργειακή κρίση (που ασφαλώς είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα), η αύξηση τιμών πρώτων υλών και όλα τα υπόλοιπα να «παγώσουν» το momentum.
Η υπεραπόδοση του Χ.Α. και το «μπουμ» του τουρισμού
Για πολλοστή φορά θα επισημάνουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας μείνει έξω από το παγκόσμιο πάρτι των αγορών όλη την προηγούμενη 10ετία, έχει λόγους υπεραπόδοσης φέτος αλλά και το 2023, καθώς ο τουρισμός τα «σπάει» και θα είναι ισχυρός παράγοντας στηρίγματος της ελληνικής οικονομίας, σε μια συγκυρία που άλλες οικονομίες – έχοντας πιο σύνθετη διάρθρωση – αντιμετωπίζουν ισχυρότερα προβλήματα.
Μολονότι είναι αρνητικό στοιχείο η τεράστια εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, στην τωρινή συγκυρία της υπέρβασης και των ρεκόρ, θα φέρει «ζεστό» χρήμα στη χώρα, στηρίζοντας δεκάδες κλάδους που επηρεάζονται από την ευρύτερη αγορά, ενώ υπάρχει διάχυση και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες που έχουν τουρισμό, λιγότερο ή περισσότερο.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα τραπεζών και άλλων ισχυρών επιχειρήσεων είναι καλά, όπως έδειξαν και οι ανακοινώσεις 1ου εξαμήνου της Coca Cola HBC, ενώ υπάρχει πολύ έντονη επιχειρηματική κινητικότητα σε πληθώρα κλάδων.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί ο πακτωλός των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης καταλαβαίνουμε ότι η αγορά έχει λόγους θετικής ανάγνωσης των εξελίξεων, καθώς μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια η χώρα θα μετατραπεί σε εργοτάξιο, με έργα υποδομών, κατασκευών, ενέργειας, τεχνολογικού μετασχηματισμού, λιμενικών υποδομών, μαρίνων, μεταφορών και logistics.
Βεβαίως, «εχθρός» του momentum και ενός… στρωτού επενδυτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είναι η πολιτική αστάθεια, αλλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν διαρκώς και απειλούν το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και το προφίλ σταθερότητας της χώρας.
Η συνεδρίαση
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης στις 882,77 μονάδες με άνοδο 0,83%, επίπεδα που είναι νέα υψηλά δύο μηνών, καθώς σ’ αυτά είχε να βρεθεί από το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.
Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 2.129,72 μονάδες με άνοδο 0,96%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.397,05 μονάδες σχεδόν χωρίς διακύμανση (+0,01%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 571,39 μονάδες με άνοδο 1,21%, επίσης σε υψηλά διμήνου.
Στις τράπεζες ξεχώρισε ξανά η Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 3,76% στα 1,0775 ευρώ, ανεβάζοντας τα κέρδη της από τις 15 Ιουλίου στο +45,53%, που τη φέρνει (μακράν) στην πρώτη θέση των αποδόσεων σε όλο τον FTSE 25 και τον Mid Cap. Πλέον η Πειραιώς υποχωρεί σε ποσοστό 16,47% το 2022, ενώ έως πριν ένα μήνα είχε φτάσει να χάνει σχεδόν 40%, έχοντας τη χειρότερη συμπεριφορά. Η τράπεζα ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα, ενώ υπάρχει σημαντική βελτίωση σε όλους τους δείκτες.
Πλην της Πειραιώς, στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν οι Μυτιληναίος (+2,92%), Motor Oil (+2,22%), Coca Cola HBC (+2,41%), Alpha Bank (+1,93%), Lamda Development (+1,44%) κ.λπ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,7 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της αγοράς 62 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 47 που υποχώρησαν.