Δεν κλείνουν τελικά Facebook και Instagram για τους Ευρωπαίους, καθώς η Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία αποτέλεσε… λύση. Το καλοκαίρι έφτασε πριν οι αρχές των υπολοίπων χωρών της ΕΕ καταφέρουν να εκφράσουν εμπεριστατωμένη γνώμη για την εισήγηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Ιρλανδίας, η οποία εισηγήθηκε την απαγόρευση αποστολής δεδομένων ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, καθώς δεν πληρούνται τα εχέγγυα ασφαλείας.
Η απόφαση της Ιρλανδικής αρχής, ότι ούτε τα λεγόμενα standard clauses δεν παρέχουν επαρκή εξασφάλιση για την αποστολή δεδομένων Ευρωπαίων στις ΗΠΑ, ανάγκαζε τη Meta να τηρεί datacenters στην Ευρώπη και να μην έχει δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων στα κεντρικά της, στις ΗΠΑ. Επειδή όμως στο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν σε κατ αρχήν συμφωνία για την ασφάλεια των δεδομένων, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρώσει την τεχνική επεξεργασία, η ΕΕ αναζητούσε τρόπο να αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Βέβαια, το Crisis Monitor είχε επισημάνει ότι ο Ζάκερμπεργκ ήταν με την πλάτη στον τοίχο, επιχειρηματικά, καθώς τα έσοδα της Meta, της μητρικής του Facebook, μειώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ η αύξηση των μηνιαίων χρηστών φαίνεται να έχει… στολάρει.
Η ΕΕ, όμως εμφανίζεται απρόθυμη να πάρει το κόστος της σύγκρουσης, καθώς το πολιτικό κομμάτι φαίνεται να υπερτερεί ενός πολιτικο-επιχειρηματικού showdown. Έτσι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία ανέλαβε να παράσχει λύση. Οι καθυστερήσεις, οι διαδικαστικές επιπλοκές και ο Αύγουστος πάγωσαν την σύγκρουση.
Όσο για το τί θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο, αυτό… μένει να… φανεί και θα είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά σύνθετης και πολυπαραγοντικής εξίσωσης.