Ερευνητές παρακολουθούν έναν πρόσφατα εντοπισμένο ιό στην Κίνα που φαίνεται να μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο.
Ενώ πάνω από 36 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Κίνα από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του 2018, επίσημα καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα.
Περιπτώσεις του ιού henipa Langya (LayV) αναφέρθηκαν κυρίως μεταξύ αγροτών στις ανατολικές επαρχίες Shandong και Henan μεταξύ Δεκεμβρίου 2018 και Μαΐου 2021, χωρίς μέχρι στιγμής θάνατο.
Οι ειδικοί που εντόπισαν τον ιό είπαν ότι το LayV είναι «μέρος ενός γένους ιών που ονομάζονται henipaviruses που συνήθως φιλοξενούνται σε νυχτερίδες φρούτων.», σύμφωνα με μια έκθεση του New Scientist, εβδομαδιαίου περιοδικού επιστήμης και τεχνολογίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ίδια μετάλλαξη «περιλαμβάνει τον ιό Hendra, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 1994 και είναι γνωστό ότι μολύνει ανθρώπους και άλογα», ανέφερε η έκθεση.
Ο ιός Nipah, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1999 στη Μαλαισία, είναι επίσης μέρος αυτού του γένους, πρόσθεσε.
Και οι δύο ιοί έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στους ανθρώπους.
Η έκθεση ανέφερε ότι τα άτομα που μολύνθηκαν με LayV είχαν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, μυϊκούς πόνους και πόνους, ναυτία και πονοκεφάλους.
Ο ιός LayV ταυτοποιήθηκε χρησιμοποιώντας δείγμα λαιμού από ένα άτομο με πυρετό και πρόσφατο ιστορικό έκθεσης ζώων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μυγαλή «μπορεί να είναι η φυσική δεξαμενή του ιού», καθώς το 27% των περισσότερων από 260 ερωτηθέντων «που ερωτήθηκαν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα LayV», ανέφερε η έκθεση.
Ο ιός βρέθηκε επίσης στο 5% των σκύλων και στο 2% των αιγών.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία μετάδοσης από άτομο σε άτομο.
Για εννέα από τα μολυσμένα άτομα, «Η ανίχνευση επαφών με 15 από τα στενά μέλη της οικογένειάς τους δεν αποκάλυψε μετάδοση LayV», ανέφερε η έκθεση.
«Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός δεν περνά από άτομο σε άτομο, αλλά μάλλον από ζώο σε άτομο. Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος είναι πολύ μικρό για να αποκλειστεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο», πρόσθεσε.