Παρέμβαση για το θέμα των παρακολουθήσεων τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων εκδήλωσε η Κομισιόν, αλλά σε χαμηλό επίπεδο και με εκφράσεις που καταδεικνύουν άρνηση ουσιαστικής εμπλοκής, στο ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί εφόσον παραμείνει στον αφρό και τον Σεπτέμβριο.
Χαμηλού επιπέδου και ελεγχόμενης δυναμικής αντίδραση εκδήλωσε η Κομισιόν, μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων. Η αντίδραση ήρθε από τα χείλη της εκπροσώπου εσωτερικών υποθέσεων, η οποία αν και ζήτησε διερεύνηση σε βάθος, εν τούτοις ξεκαθάρισε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα των κυβερνήσεων.
Η Κομισιόν αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ.
Ερωτηθείσα σήμερα για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, τόνισε πως η θέση της Επιτροπής είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη.
Auditor’s note: Ξέχασε τη Δικαιοσύνη
Η αναφορά “παράνομη πρόσβαση” σε συνδυασμό με την διευκρίνηση ότι “η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους”, διαμορφώνουν ένα τοπίο στο οποίο η Κομισιόν εμφανίζεται έτοιμη να δειχθεί την αιτιολόγηση ότι δεν ήταν παράνομες οι παρακολουθήσεις. Μάλιστα, η Κομισιόν δεν ζητά διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου, αλλά από τις κυβερνήσεις, αποδεχόμενη διαχειριστικές διευκρινήσεις.
Η έως τώρα αντίδραση της Κομισιόν δεν συνάδει, πάντως, με σενάρια παγώματος της δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία διαδίδουν συγκεκριμένα κέντρα και media φίλα–προσκείμενα στην αντιπολίτευση.
Η απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν:
«Γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση μέσων παρακολούθησης από ορισμένες κυβερνήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη. Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης. Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».
Τέλος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.