Διττό μήνυμα θα επιχειρήσει να στείλει ο Ταγίπ Ερντοτάν με τον απόπλου του νέου γεωτρύπανου Adbulhamid Han, από το λιμάνι Τάσουτζου τοης Μερσίνης.
Σήμερα 9 Αυγούστου αποπλέει το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματίσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το σκηνικό αυτό με φιέστα στο λιμάνι.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα κηρύξει την επίσημη έναρξη των εργασιών του πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας Αbdulhamid Han, αξιοποιώντας τον απόπλου του, για να στείλει διττό μήνυμα αφενός στο εσωτερικό ακροατήριο αφετέρου στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα. Κεντρικός άξονας των της δήλωσης Ερντογάν είναι η επίσπευση της λύσης και η αποδοχή του νέου αναθεωρημένου πλαισίου που προωθεί η Άγκυρα και θέτει τη συμφωνία συνδιαχείρισης των ενεργειακών κοιτασμάτων ως πρώτη κίνηση.
Ο Τούρκος ηγέτης φρόντισε άλλωστε να θέσει ξεκάθαρα το παραπάνω πλαίσιο σε χθεσινές του δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας από τη μια πως το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει την αποστολή του σήμερα και από την άλλη τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία «συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της».
Όπως ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων τουρκικών προσπαθειών.
«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον»
επισήμανε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.
Προκειμένου μάλιστα να μη χαλάσει στο παραμικρό η σχετική φιέστα που πρόκειται να στηθεί στο λιμάνι, παρουσία ενός σημαντικού αριθμού τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και με φόντο το μήκους 238 μέτρων πλοίο, η Άγκυρα μέχρι και αργά χθες βράδυ είχε αποφύγει να εκδώσει Navtex μέσω της οποίας θα δεσμεύονταν η περιοχή που σκοπεύει να κινηθεί το Αbdulhamid Han.
Από ελληνικής πλευράς επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει καθαρά επικοινωνιακές προεκτάσεις και εντάσσεται στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να μη χαθεί το στοιχείο της… έκπληξης, αφού μία τέτοια ενέργεια θα στερούσε τη δυνατότητα στον τούρκο Πρόεδρο να αποκαλύψει ο ίδιος την θαλάσσια περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί το γεωτρύπανο.
Η Κύπρος στο επίκεντρο
Ακόμη πιο επιθετικός σε σχέση με τις παραπάνω αναφορές του Τ. Ερντογάν, εμφανίστηκε πάντως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, υποστηρίζοντας χθες πως το Αbdulhamid Han λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και του ψευδοκράτους. «Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”. Γιατί υπάρχουν πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε σημεία που βρήκαν αυτά τα πλοία κάτω από τη θάλασσα και το υπέδαφος, που είναι ο πλούτος του έθνους μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να τα εξορύξουμε και να τα θέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών μας», ανέφερε ο Τσελίκ.
Το γεωτρύπανο Abdulhamid Han
Με πλήρωμα 200 ατόμων, και δυνατότητα να πραγματοποιεί εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το νεότερο και ισχυρότερο του στόλου της, αναμένεται να εξυπηρετήσει την προπαγάνδα της Άγκυρας στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως βασικός και αδιαμφισβήτητος παίκτης στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων συνολικά στην Ν.Α. Μεσόγειο.
Έχοντας αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, τόσο ως προς την πρόσληψη τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού για την στελέχωσή του, όσο και στην εξεύρεση των κατάλληλων συνοδευτικών πλοίων, το Αbdulhamid Han καθυστέρησε την έξοδό του στη Μεσόγειο για περισσότερο από ένα μήνα.
Συνολικά τέσσερα πλοία θα συνοδεύουν το πλωτό γεωτρύπανο όταν βγει στα ανοιχτά: Το ερευνητικό Βilim και 3 πλοία λογιστικής υποστήριξης: Τα Hakan ilhan, Murat ilhan και Kutsi ilhan. Τα δύο τελευταία έφτασαν χθες από Κωνσταντινούπολη και ενώθηκαν στην νηοπομπή. Το στοιχείο που προβληματίζει είναι η ύπαρξη 3 πλοίων λογιστικής υποστήριξης, γεγονός που σημαίνει μακρά παραμονή στο σημείο ενδιαφέροντος.
Το γεωτρύπανο έφτασε στη Μερσίνη μόλις τον περασμένο Μάιο έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι Όκπο της Νότιας Κορέας, με την αρχική ονομασία Cobalt Explorer. Μία από τις πρώτες εργασίες που έκαναν οι τούρκοι κατά τον ελλιμενισμό του ήταν να του αλλάξουν χρώμα. Από γαλάζιο και μπλε που ήταν αρχικά, το έβαψαν εξ ολοκλήρου με λευκό και κόκκινο χρώμα, ζωγραφίζοντας παράλληλα στα πλαϊνά του μία τεράστια τουρκική σημαία.
Διαρροές από το Πεντάγωνο στην Ελλάδα αναφέρουν ότι στο πλευρό του γεωτρύπανου θα βρεθούν τουλάχιστον δύο συνοδευτικά σκάφη, περισσότερα από 3 πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2 το οποίο θα επιτηρεί το χώρο από αέρος.
Η εκτίμηση αυτή αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη και ελληνικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ. Ελληνικά σκάφη και προσωπικό έχουν μεταφερθεί εκεί εξαιτίας και νατοϊκών ασκήσεων, τις οποίες η Αθήνα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει προσχηματικά για να δικαιολογήσει την αυξημένη παρουσία.
Auditor’s note: Ένα γεωτρύπανο μπορεί να αλλάξει την ατζέντα
Η ελληνική πλευρά, δεν σκοπεύει πάντως να εμποδίσει έρευνες ή ακόμα και εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία δεν έχει σχέδια για να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα στο Αιγαίο. Ωστόσο, το Μαξίμου επέλεξε σενάριο τρομολαγνικών δημοσιευμάτων και κινητοποίησης ισχυρών δυνάμεων καθώς προσπαθεί να αποδείξει ότι επενδύει στην πρόληψη και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Κύπρου για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό. Κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της συσπείρωσης, η οποία έχει πληγεί από τις πρόσφατες εξελίξεις.