if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο με ράλι στα βαριά χαρτιά

Ξανά στις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Ράλι έως 7% στον Large Cap  

rebound

Αντίδραση μερικής αποκατάστασης που σε κάποιους τίτλους όπως Ελλάκτωρ, Lamda Development και Πειραιώς Financial έλαβε τη μορφή ράλι με κέρδη από 4,56% έως και 7,01% έβγαλε το ελληνικό Χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 8 Αυγούστου, μπαίνοντας στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου που παραδοσιακά διακρίνεται από μειωμένες συναλλαγές.

Η – τουλάχιστον προς το παρόν – διαφαινόμενη εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης μετά τις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος τοποθετήθηκε επί των εξελίξεων στο ζήτημα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, έδωσε «πάτημα» για αντίδραση στο χρηματιστήριο και επιστροφή των αγοραστών. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Κλίμα και κίνδυνοι

Αν θεωρήσουμε ότι η… σκληρότητα της διόρθωσης της Παρασκευής όπου ο Γ.Δ. υποχώρησε… αιφνιδίως και απρόσμενα σε ποσοστό 2,09% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 3,46%, τότε η συμπεριφορά των επενδυτών σήμερα δείχνει ότι δε διαβλέπουν άμεσα κάποια ιδιαίτερα δραματική κλιμάκωση του πολιτικού ρίσκου. 

Βεβαίως, αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που προέκυψε σχεδόν από το… πουθενά, ικανό να επιφέρει σημαντικούς κλυδωνισμούς στην κυβερνητική… νιρβάνα, ανακατεύοντας τη… φιξαρισμένη ατζέντα των τελευταίων μηνών που ήταν… ενέργεια, ακρίβεια, τουρισμός και πανδημία. 

Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση, αν θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση ή αν προκύψουν νέες αποκαλύψεις που θα οδηγήσουν σε πόλωση και νέους κυβερνητικούς κλυδωνισμούς. 

Πάντως, ο πρωθυπουργός σήμερα αποδέχτηκε μόνο την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη – για περίοδο τριών μηνών – ενώ επιχείρησε φυγή προς τα εμπρός ξεπερνώντας τα προβλήματα που εγείρονται με την αποδοχή πρότασης για – απόρρητη – εξεταστική επιτροπή και την κατάθεση ενός πλαισίου τεσσάρων σημείων για αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση και ασχέτως με την ουσία του θέματος το οποίο είναι σύνθετο και φαίνεται πως έχει «ουρά», το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός – όπως πάγια κάνει την τριετία διακυβέρνησης με την υπόθεση του Covid ή τα άλλα ζητήματα – βγήκε και επικοινώνησε άμεσα και ευθαρσώς με την κοινωνία, κρίνεται ως θετικό στοιχείο, που ενισχύει το προφίλ… φροντίδας, υπευθυνότητας και διαφάνειας που θέλει να υπηρετήσει εξ αρχής της διακυβέρνησής του. 

Η εικόνα της αγοράς

Η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για περαιτέρω – εκτός προγράμματος – αρνητική κλιμάκωση, με το Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στις 860,32 μονάδες με άνοδο 1,31% κλείνοντας σχεδόν στο υψηλό ημέρας. 

Την ίδια ώρα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 39,45 εκατ. ευρώ, επίδοση που για εβδομάδα Δεκαπενταύγουστου δεν είναι αμελητέα, ειδικά αν συγκριθεί με τις πρόσφατες επιδόσεις του Ιουλίου, όταν ο ημερήσιος τζίρος είχε παγιωθεί στα 50-55 εκατ. ευρώ. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.073,53 μονάδες με άνοδο 1,37%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.375,46 μονάδες με άνοδο 0,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 543,94 μονάδες με άνοδο 1,32%. 

Στο ταμπλό

Στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η μετοχή της Ελλάκτωρ που έκλεισε στο +7,02%, επηρεασμένη από την ιδιαίτερη κινητικότητα και το ευρύτερο ανασκούμπωμα που υπάρχει στον όμιλο σε μετοχικό αλλά και χρηματοοικονομικό επίπεδο. Η Lamda Development κέρδισε 5,36% ενώ έφτασε έως το +7,02%, καθώς έλαβε ώθηση από την εξαγορά του McArthurGlen Designer Outlet Athens την Παρασκευή έναντι τιμήματος 40 εκατ. ευρώ, που ενισχύει περαιτέρω την ηγετική της θέση στην αγορά των mall στην Ελλάδα. 

Η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 4,56%, έχοντας βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της στο ταμπλό τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, ενώ άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Τιτάν. Στο μεσαίο χώρο ξεχώρισαν οι Intracom Holdings, Intrakat, AVAX, Πλαστικά Θράκης Entersoft και Ιντεάλ, ενώ στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν τίτλοι όπως Sato, ΑΝΕΚ, ΕΚΤΕΡ, Attica Συμμετοχών, Mevaco, Μοτοδυναμική, CPI, Κορδέλλου και Κρέκα. 

Αντιθέτως, πιέστηκε σημαντικά (-10,14%) η Lavipharm που ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου έως 58 εκατ. ευρώ, ενώ υποχώρησαν και οι Φιερατέξ, Κέκροπας, Κλωστ. Ναυπάκτου, Επίλεκτος, Ικτίνος, Frigoglass, Δρομέας, Ιντερτέκ, Unibios, Ίντεργουντ και ΑΒΕ. Στο σύνολο της αγοράς 72 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 36 που υποχώρησαν. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version