Βαρύς είναι ο απολογισμός της νέας κλιμάκωσης της βίας μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, που οδήγησε ακόμα και σε βομβαρδισμό από τον IDF.
Συνολικά, τριάντα δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της κλιμάκωσης της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Παλαιστήνης.
Το υπουργείο ανέφερε ότι τα θύματα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα που έχουν γίνει από την Παρασκευή και που προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό 215 ανθρώπων.
Από την αρχή της επιχείρησής του την Παρασκευή, το Ισραήλ δηλώνει ότι στοχοθετεί τοποθεσίες που ανήκουν στον Ισλαμικό Τζιχάντ, του οποίου περίπου 15 μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι έχουν συλλάβει μέσα σε δύο ημέρες περίπου 40 μέλη της οργάνωσης στη Δυτική Όχθη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί περιοχή που έχει αυτονομηθεί και από την Παλαιστηνιακή Αρχή και στο πλαίσιο της εσωτερικής κόντρας έχει μείνει για μεγάλες περιόδους χωρίς ρεύμα και νερό.
Auditor’s note: Οι εκλογές διαμορφώνουν ατζέντα
Η επαναφορά της Λωρίδας της Γάζας στο προσκήνιο, σε αυτή τη φάση, μπορεί να εξυπηρετεί πολλές και -ενδεχομένως- αντικρουόμενες ατζέντες. Για τη νέα αυτή κλιμάκωση υπεύθυνο είναι το Ισραήλ, το οποίο όμως διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές. Υπουργός Άμυνας παραμένει ο Μπένι Γκάντζ.Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για πέμπτη φορά σε τρία χρόνια, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να διεκδικεί την επιστροφή του στην κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του “ερμαφρόδητου” πολιτικού συνασπισμού αριστερών και δεξιών κομμάτων της Κνέσετ. Κατ επέκταση τέτοιες ενέργειες θεωρούνται αναμενόμενες, καθώς οι υπόλοιπες δυνάμεις επιχειρούν να κόψουν τα ερείσματα του Νετανιάχου, αποδεικνύοντας ότι η ατζέντα που αφορά την ασφάλεια εξυπηρετείται.
Ο πόλεμος Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει πλέον γίνει ενδημικός, με διαρκείς συγκρούσεις, προσωρινές συμφωνίες και αδυναμία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Το σενάριο, όμως, αποτελεί τον εφιάλτη των Ευρωπαίων για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.