Αν Μπάιντεν κατέβαινε υποψήφιος περιφερειάρχης Ασίας θα είχε σίγουρα πολλές πιθανότητες να εκλεγεί, εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ που σε αυτή τη φάση η αποδοχή του ξύνει πάτο, στην Ασία βελτιώνεται.
Έτσι, καταδεικνύεται έτσι ότι με δηλώσεις καρπώνεται εύκολα οφέλη στο εξωτερικό, ενώ αδυνατεί να πείσει για τη διαχείριση των προβλημάτων στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με έρευνες σε 32 ασιατικές χώρες, η αποδοχή της ηγεσίας των ΗΠΑ έχει ανακάμψει σημαντικά κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η Gallup διαπίστωσε ότι το 41% των Ασιατών ενέκρινε την ηγεσία των ΗΠΑ το 2021, από μόλις 31% το 2020. Ο Μπάιντεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε περιοδεία στην Ασία και θα συναντήσει τους ηγέτες της Ιαπωνίας, Νότιας Κορέα και Αυστραλίας την Τρίτη. Η περιοδεία αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για την ενίσχυση της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή ως αντίσταση στην Κίνα.
Μόνο η γερμανική ηγεσία θεωρήθηκε ελαφρώς υψηλότερη στην Ασία. Το 43 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι το ενέκρινε, με έρευνες του 2021 που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Άνγκελα Μέρκελ και του διαδόχου της Όλαφ Σολτς.
Η κινεζική ηγεσία, από την άλλη πλευρά, γνώρισε πτώση της αποδοχής πρόσφατα. Οι αξιολογήσεις έφτασαν σε χαμηλό μόλις 27% πέρυσι.
Οι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως αυτοί της προαναφερθείσας ασιατικής ομάδας “Quad”, ήταν μεταξύ εκείνων που βαθμολόγησαν τις Η.Π.Α. ηγεσία πάνω από το μέσο όρο – με βαθμολογίες 50% και υψηλότερες – όπως έκανε ο ερωτώμενος από τον ιστορικό σύμμαχο τις Φιλιππίνες (71%).
Πιο ευνοϊκές βαθμολογίες προήλθαν από την Ταϊβάν (45%), το Βιετνάμ (45%), τη Νέα Ζηλανδία (48%) και την Ταϊλάνδη (49%).
Χαμηλές βαθμολογίες προήλθαν από το Πακιστάν, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.