Στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής και στην επικαιρότητα βρέθηκε η Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα, καθώς η νησιωτική χώρα δέχθηκε την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόσι και ταυτόχρονα μπαράζ βολών και επίδειξης δύναμης.
Η άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν πυροδότησε μια σειρά γεγονότων καθιστώντας τη νησιωτική χώρα επίκεντρο του μπρα-ντε-φερ ΗΠΑ – Κίνας, επαναφέροντας το ζήτημα αμφισβήτησης της ηγεμονίας του Σι Ζινπίνγκ πριν από το συνέδριο του ΚΚΚ.
Μετά την άφιξή της, η Πελόζι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα εγκαταλείψουν» το νησί, το οποίο είναι αυτόνομο και δημοκρατικά διοικούμενο, αλλά ως μέρος της Κίνας κινδυνεύει να ανακληθεί αυτό το δικαίωμα. Η δήλωση αυτή βέβαια κινείται στα όρια της αμφισβήτησης του δόγματος της ενιαίας Κίνας. Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει ενεργά -αν όχι συμμετάσχει- στις αιματηρές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, καθώς ο Σι Ζινπίν προσπαθεί να εμπεδώσει την πλήρη κυριαρχία της Κίνας.
Διεθνώς, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διάθεση επικράτησης αναθεωρητικής πολιτικής στην στο πλαίσιο ενός εντεινόμενου ανταγωνισμού Δύσης – Ανατολής, έχει εγείρει το ζήτημα ανάκτησης της κυριαρχίας της Κίνας επί της Ταϊβάν.
Με τη δύναμη που κατέχει η Κίνα στη διεθνή σκηνή, η κυβέρνηση της Ταϊβάν μπορεί να υπολογίζει μόνο στην επίσημη υποστήριξη μερικών μικρών κρατών σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος, μόνο 14 ανεξάρτητες χώρες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Ταϊπέι και τολμούν να αμφισβητήσουν τη θέση της ηπειρωτικής Κίνας εγκαθιδρύοντας διπλωματικές σχέσεις με το νησί, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν.
Η πλειοψηφία (οκτώ πολιτείες) βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένων της Παραγουάης, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και της Αϊτής. Οι άλλοι τέσσερις σύμμαχοι της Ταϊβάν είναι νησιωτικά έθνη στη Νοτιοανατολική Ασία, δηλαδή το Ναουρού, το Παλάου, το Τουβαλού και τα νησιά Μάρσαλ. Τη λίστα ολοκληρώνει το Βασίλειο του Eswatini, που βρίσκεται στην Αφρική, και το κράτος της Πόλης του Βατικανού, στην Ευρώπη.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η ανακίνηση του ζητήματος επιχειρεί ενδεχομένως να θέσει την Ταϊβάν σε κατάσταση επικείμενης αναθεώρησης του διεθνούς status quo, καθώς οι ΗΠΑ την περιλαμβάνουν στην ατζέντα των διμερών σχέσεων με το Πεκίνο, ενώ παράλληλα προσπαθούν να τραβήξουν και την Ευρώπη στο ίδιο μέτωπο.
You will find more infographics at Statista