Διαστάσεις πολιτικής λαίλαπας προσλαμβάνει η υπόθεση της παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων, η οποία ωστόσο δεν περιορίζεται εκεί, αλλά φαίνεται ότι επεκτείνεται σε σχέσεις κυβερνητικών παραγόντων με επιχειρήσεις, ενώ εγείρονται ζητήματα που χρήζουν τόσο ποινικής όσο και διοικητικής διερεύνησης.
Μνήμες από σκοτεινές εποχές δράσης παρακρατικών μηχανισμών, πολιτική δυσοσμία και συνθήκες παντελούς δυσλειτουργίας της κυβέρνησης, ξυπνά το σκάνδαλο παρακολούθησης τηλεφώνων δημοσιογράφων και πολιτικών, με εμπλοκή της ΕΥΠ, προσώπων στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού και ενδεχομενως δικαστικών λειτουργών.
Για την ώρα, η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης εστιάζει στην προστασία του πρωθυπουργού από τη λαίλαπα, με την αντιπολίτευση -και όχι μόνο- να εγκαλουν ακόμα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για Fake News.
Ήδη, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζητά με γραπτή δήλωση του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝ.ΑΛ, ο οποίος έχεικαταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση απόπειρας παρακολούθησης του δικού του τηλεφώνου, την οποία εντόπισε η ααρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου.
Από κυβερνητικής πλευράς η πρόταση μομφής αναμένεται να γίνει αποδεκτεί, εφόσον κατατατεθεί στη Βουλή, καθώς επιχειρείται να αποστασιοποιηθεί από χειρισμούς που θα αποπνέουν οσμή συγκάλυψης.
Auditor’s note: Που θα σταματήσει;
Οι εξελίξεις πάντως, φαίνεται ότι δεν αποτελούν έκπληξη για τους ππαροικούντε την Ιερουσαλήμ, καθώς σε ανύποπτο χρόνο, ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς σε άρθρο του εθιγε την ανεξέλεγλτη δράση παραγόντων και ζητούσε από τον πρωθυπουργό να κάνει αλλαγές. Σε προγενέστερο άρθρο του ο κ. Παπαχελάς, συνιστούσε αυτοσυγκράτηση στα κόμματα και ανοιχτούς διαύλους στο κορυφαίο επίπεδο για τη διαχείριση κρίσεων, πολιτικών και ενδεχομένως εθνικών.
Πολιτικά, το ζήτημα δεν εστιάζεται στο σκάνδαλο αυτό καθ αυτό, αλλά στο εύρος του και τη δυνατότητα να ανασχεθεί, καθώς και η βλάβη που θα προξενίσει στο πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι παραιτήσεις
Το πρωί της Παρασκευής παραιτήθηκε αιφνιδίως ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος σχεδόν ταυτόχρονα κατέθεσε μπαράζ αγωγών κατά media και δημοσιογράφων απαιτώντας την απόσυρση δημοσιευμάτων που τον θίγουν.
Επίσημες διαρροές από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού «έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του» και υπογράμμισαν πως «σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator (σ.σ. που βρέθηκε στο επίκεντρο της μηνυτήριας αναφοράς Ανδρουλάκη) με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές».
Ωστόσο, οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν κταιγιστικές και κατέστησαν -de facto- τις διαρροές αυτές εκτός τόπου και χρόνου, καθώς παραιτήθηκε και ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, με την ανακοίνωση να αναφέρει «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων».
Η διαπίστωση αυτή, όμως δεν προσδιορίζει τον φορέα του ελέγχου, τα ευρήματα του πορίσματος και τους λόγους που αυτά τα επωμίζεται ο διοικητής της ΕΥΠ και όχι το Μαξίμου ή ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως άμεσος πολιτικός προϊστάμενος.
Σχολιάζοντας την παραίτηση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».
Η διαρροή αυτή, όμως, δεν εκθέτει μόνο τον Παναγιώτη Κοντολέων, αλλά και την εισαγγελέα της ΕΥΠ, η οποία υπέγραψε τα εντάλματα των παρακολουθήσεων. Όπως φαίνεται μάλιστα η Εισαγγελέας της ΕΥΠ έχει υπογράψει ένταλμα για την παρακολούθηση του Δημοσιογράφου Κουκάκη, ενώ δεν είναι σαφές αν η ΕΥΠ ή ιδιώτης που σχετίζεται με παράγοντες του Μαξίμου εμπλέκονται στην απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
“Μετάγγιση αίματος”
Τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, αντικαθιστώντας τον Γρηγόρη Δημητριάδη, αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπρατάκος, μέχρι τώρα πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Όπως τονίζεται στην κυβερνητική ενημέρωση, ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.
Αντίδραση στη διαχείριση
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, σε συνέντευξη του στον ρ/σ Real FM, επισήμανε ότι «δέκα ημέρες προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς λέγοντας ότι όλα αυτά ή δεν ισχύουν και είναι ψέματα ή και εάν ισχύουν είναι φυσιολογικά» και «σήμερα παραιτήθηκαν ο γγ του πρωθυπουργού και στενός του συγγενής και ο διοικητής της ΕΥΠ με διαφορά λίγων λεπτών της ώρας» και διερωτήθηκε: «Ενώ έχουμε αυτές τις δύο ηχηρές παραιτήσεις, τι θα πει η κυβέρνηση; Τι θα πει ο πρωθυπουργός; Τί θα πουν όλα τα κέντρα που προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς εδώ και δέκα ημέρες;».
«Εμείς θεωρούμε ότι όλη η διαχείριση της κυβέρνησης είναι ντροπιαστική. Είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία μια υπόθεση τόσο σοβαρή, που άπτεται της Δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της λειτουργίας του πολιτεύματος μας, να έχει γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας παραπολιτικής και αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής εντέλει διαχείρισης. Είναι ντροπή δέκα μέρες να θέλουν να μας βγάλουν τρελούς και σήμερα μετά από αυτές τις δύο παραιτήσεις να υπάρχει αυτή η αφωνία και αυτή η συνέχιση του αποπροσανατολισμού» υπογράμμισε ο Δ. Μάντζος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τις παραιτήσεις του γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, «βαλβίδα αποσυμπίεσης» σημειώνοντας πως «δεν μας αφορά η μεθόδευση και η συστηματική εκμετάλλευση των παραιτήσεων την οποία είναι βέβαιο ότι θα κάνει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες» και τόνισε: «Εμείς επιμένουμε στη θεσμική γραμμή που έχουμε από την αρχή χαράξει. Η δικαστική διερεύνηση είναι για εμάς προτεραιότητα. Θα πρέπει να αφήσουμε την ελληνική Δικαιοσύνη αμερόληπτη, ανεξάρτητη, ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της εις βάθος και εις ύψος. Η έρευνα δεν πρέπει να σταματήσει και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν πάρουμε απαντήσεις σε κάθε μας ερώτημα. Δεν είναι ζήτημα του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν είναι ζήτημα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ζήτημα κάθε πολίτη. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, ζήτημα διαφάνειας. Να μην επικρατήσει το σκοτάδι όσο και εάν θέλουν κάποιοι. Και επιτέλους να πέσει ξανά φως πάνω από την πολιτική και δημόσια ζωή του τόπου».
Παρέμβαση Τσίπρα: «Ομολογία ενοχής»
«Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για την παραίτηση του ΓΓ του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Και σε κάθε περίπτωση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας». «Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Όλα θα έρθουν στο φως».