Σαφείς είναι οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών στα τρόφιμα, τάση που εφόσον διατηρηθεί θα μπορούσε να αποτρέψει την επαπειλούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO μειώθηκε 8,6% σε μηνιαία βάση, στις 140,9 μονάδες τον Ιούλιο του 2022, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2018. Οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν κατά 11,5%, οδηγώντας σε μείωση κατά 14,5% στο κόστος του σιταριού καθώς αυξήθηκε η εποχική διαθεσιμότητα από τις τρέχουσες συγκομιδές και επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ξεμπλοκάρουν τα κύρια λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Επίσης, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων ήταν 19,2% χαμηλότερος λόγω της πτώσης των τιμών στα φοινικέλαια, τη σόγια, το κραμβέλαιο και το ηλιέλαιο. Την ίδια στιγμή, το κόστος της ζάχαρης μειώθηκε κατά 3,8%, για τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και φθάνοντας σε χαμηλό πέντε μηνών.
Εξετάζοντας περαιτέρω, οι τιμές των γαλακτοκομικών μειώθηκαν κατά 2,5% με τις τιμές για το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη να μειώνονται περισσότερο, ακολουθούμενες από αυτές του βουτύρου και του πλήρους γάλακτος σε σκόνη, αντανακλώντας κυρίως τις άτονες δραστηριότητες της αγοράς στην Ευρώπη λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.
Ο δείκτης κρέατος μειώθηκε κατά 0,5%, σημειώνοντας πτώση από μήνα σε μήνα μετά από έξι διαδοχικές μηνιαίες αυξήσεις. πηγή: Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών