Να καταστήσει σαφές ότι διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και επιδιώκει την πολιτική προσέγγιση, παρά την επιβεβλημένη οικονομική στασιμότητα, επιχείρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου των ASEAN.
Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Κινέζο ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ ASEAN.
Όπως αναφέρει στο tweet του, «στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ ASEAN, πραγματοποίησα διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi. Συζήτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας υπό το φως της 50ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, με έμφαση σε εμπόριο, επενδύσεις, τουρισμό & πολιτισμό. Επιπλέον, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. Υπογραμμίσαμε αμφότεροι την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».
On the margins of ASEAN FMs Meeting, I held a bilateral meeting with #China counterpart Wang Yi to discuss 🇬🇷🇨🇳 relations in light of the 50th anniversary of the establishment of diplomatic relations, with focus on trade, investments, tourism & culture. (1/2) pic.twitter.com/NXBp3I2Xm0
— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 3, 2022
Auditor’s note: Το κόστος των μηνυμάτων
Ο Νίκος Δένδιας προσεγγίζει την Κίνα με γεωπολιτική ατζέντα, βασιζόμενος στις ήδη εμπεδωμένες -αν και στάσιμες πλέον- γεωοικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.
Σημειολογικά, η συνάντηση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, την ώρα που η Νάνσι Πελόζι προσγειωνόταν στην Ταϊβάν, έχει αυξημένο ειδικό βάρος. Πρακτικά, το Πεκίνο δεν στέλνει μηνύματα αν δεν έχει εξασφαλίσει ότι θα κερδίσει από αυτά.