Μπροστά σε οξεία ενεργειακή κρίση βρίσκεται η Γαλλία, καθώς οι εναλλακτικές λύσεις στις οποίες φέρεται να έχει ποντάρει ο Εμάνουελ Μακρόν αποδεικνύονται… ανεπαρκείς, ενώ ήδη, η Γαλλία χρειάζεται να εισάγει ρεύμα -σε καθαρούς όρους- από τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με φάσμα ελλείψεων.
- Η DW κρεμάει τον Μακρόν στα μανταλάκια
- Εκτός λειτουργείας οι μισοί αντιδραστήρες
- Υπάρχει ρήγμα στις διμερείς σχέσεις
Ιδιαίτερα αγχωμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί πολιτικοί σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Γαλλίας, καθώς -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις- τα “νούμερα δεν βγαίνουν”. Αυτό που απασχολεί τους περισσότερους, είναι η ανάγκη της Γαλλίας μνα προβάλει εικόνα ισχυρού παίχτη, παραγνωρίζοντας τα προβλήματά της, σε βαθμό που αυτά εξελίσσονται σε βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ.
Ενδεχόμενα ενεργειακά blackouts στην Γαλλία θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν συνολικά την προσπάθεια της ΕΕ να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Παράλληλα, θα υπονόμευαν την ενεργειακή σταθερότητα της Γερμανίας.
Συνδυαστικά, οι κρίσεις αυτές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πολιτική σταθερότητα την ίδια τη χώρα και ευρύτερα, ενώ δεν είναι εύκολο να σταθμιστεί ο αντίκτυπος.
Το θέμα είναι πλέον μείζον, με τη Γερμανία να το αναδεικνύει μέσω δημοσιευμάτων στα media, καταδεικνύοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις.
Μηνύματα
Καθώς το ευρωκοινοβούλιο κλείνει το μάτι στην επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας και ενώ στη Γερμανία ανοίγει -έστω και διστακτικά- η συζήτηση για την επαναλειτουργία αντιδραστήρων, η Γαλλία φαίνεται να έχει εισέλθει ήδη σε ενεργειακή, κρίση.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σύστημα ψύξης.
Ο πυρηνικός -ενεργειακός χάρτης της Γαλλίας
Όπως αναφέρει η DW, περισσότεροι από τους μισούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Γαλλίας κρατικοποιεί την EDF, ανατρέποντας δεκαετίες οικονομικής φιλελευθεροποίησης.
Εκπρόσωπος του ομίλου ενέργειας EDF παραδέχεται στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες λειτουργούν σήμερα μόλις 27 και αποδίδει την εξέλιξη αυτή σε απαραίτητες εργασίες συντήρησης, οι οποίες δεν έγιναν την εποχή της πανδημίας. Εκτός αυτού ορισμένα πυρηνικά εργοστάσια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω ρωγμών που έχουν παρουσιάσει.
Η DW επισημαίνει επίσης ότι η εκπρόσωπος του γαλλικού ενεργειακού ομίλου “δεν λέει λέξη για ενδεχόμενα προβλήματα των αντιδραστήρων με την ψύξη”, το ζήτημα που επισημαίνει η αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου. Η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας, Ανιές Πανιέ-Ρινασέ ανακοίνωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI την περασμένη Τετάρτη ότι 18 ατομικά εργοστάσια θα επαναλειτουργήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Μειώθηκε η παραγωγή από αντιδραστήρες
Σύμφωνα με την εταιρία EDF είναι φυσιολογικό ορισμένοι αντιδραστήρες να μην παράγουν ρεύμα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επειδή όμως ο αριθμός των πυρηνικών εργοστασίων εκτός λειτουργίας είναι σημαντικός, ο γαλλικός όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας αναπροσάρμοσε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή ρεύματος από 300-330 στις 295 – 315 τεραβατώρες.
Το κλείσιμο σημαντικού αριθμού αντιδραστήρων έχει γίνει ήδη αισθητός. Σύμφωνα με δημοσίευση του γαλλικού Υπουργείου Ενέργειας η παραγωγή ρεύματος το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους περιορίστηκε κατά 7,5%. Την ίδια στιγμή οι γαλλικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά, διαμηνύει το υπουργείο.
Οι χώρες με τους περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες
You will find more infographics at Statista
Ενεργειακό ισοζύγιο
Γαλλία και Γερμανία εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια η μία από την άλλη. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου η Γερμανία εισήγαγε 1,7 τεραβατώρες ρεύμα από τη Γαλλία, που αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυτή την περίοδο. Σε σύγκριση, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι καθαρές εξαγωγές ρεύματος από τη Γερμανία στη Γαλλία ήταν τουλάχιστον πενταπλάσιες, σύμφωνα με τη γερμανική Υπηρεσία Δικτύων.
Σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία, η Γερμανία εξήγαγε τον Ιούνιο μεγαλύτερη ποσότητα ρεύματος στη Γαλλία από ότι εισήγαγε από τη γειτονική χώρα. Τα τελευταία δύο χρόνια τον ίδιο μήνα έγινε ακριβώς το αντίστροφο, με τη Γαλλία να εξάγει περισσότερο ρεύμα στη Γερμανία. Έχει ενδιαφέρον ότι σε σύγκριση με πέρυσι η Γαλλία εισήγαγε τους φετινούς χειμερινούς μήνες περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τη Γερμανία.
Το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι οι αυξημένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ πιο περιορισμένες από ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου για τον Μάιο δείχνουν ότι οι φετινές εισαγωγές παρέμειναν λίγο πολύ ίδιες με πέρυσι. Η Ανιές Πανιέ-Ρινασέ ανακοίνωσε πάντως ότι η Γαλλία βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο 75 και τον Νοέμβριο θα φθάσουν το 100%.