Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει σύντομα το νομοσχέδιο Chips+, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μικροτσίπ των ΗΠΑ, την άμβλυνση της εξάρτησης από την ευρύτερη Κίνα και την έλλειψη μικροτσίπ που γίνεται αισθητή παγκοσμίως, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει ήδη Ιαπωνία και ΕΕ.
Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Γερουσία σε μια δικομματική προσπάθεια πριν από μια ακόμη επιτυχία στη Βουλή και πάλι με αρκετούς Ρεπουμπλικάνους να ενώνουν τους Δημοκρατικούς στην ψήφο τους. Καθώς οι φόβοι για αντιπαράθεση με την Κίνα εντείνονται, οι διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο τελικά καρποφόρησαν για το νομοσχέδιο.
Ο λογαριασμός είναι αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό περιλαμβάνει μια βασική παροχή περίπου 52 δισ. δολαρίων που θα διατεθεί απευθείας στους κατασκευαστές τσιπ των ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια για την επέκταση των εγκαταστάσεων τους καθώς και για έρευνα και ανάπτυξη.
Κυρίαρχη η Κίνα
Προς το παρόν, η ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν παραμένουν κυρίαρχοι παίκτες στην παγκόσμια παραγωγή μικροτσίπ, που τους επιτρέπει επίσης να ελέγχουν το ήμισυ της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς. Αριθμοί από τη βάση δεδομένων Comtrade του ΟΗΕ δείχνουν ότι οι εξαγωγές μικροτσίπ της Μεγάλης Κίνας ανήλθαν συνολικά σε κάτι λιγότερο από 400 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος πανδημίας του 2020 – το πιο πρόσφατο για το οποίο είναι διαθέσιμα πλήρη στοιχεία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν ημιαγωγούς αξίας περίπου 44 δισ. δολαρίων το ίδιο έτος, πολύ λιγότερο, αλλά εξακολουθεί να είναι η έβδομη στον κόσμο σε μια αγορά που κυριαρχείται από την Ασία. Το 2021, οι εξαγωγές από την ευρύτερη Κίνα αυξήθηκαν και πάλι σε περίπου 522 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ έφτασαν τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.
Πως αλλάζουν οι καιροί…
Μόλις το 1990, οι ΗΠΑ παρήγαγαν σχεδόν το 40% των ημιαγωγών παγκοσμίως, με την Ευρώπη να είναι υπεύθυνη για περίπου ίσο ποσό. Η ανάπτυξη φθηνότερων παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ασία, ωστόσο, δημιούργησε μια τάση που άλλαξε γρήγορα τη συνήθη προέλευση των ημιαγωγών. Μέχρι το 2000, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μαζί συνεισέφεραν ελαφρώς περισσότερο από το 40 τοις εκατό στην παγκόσμια παραγωγή chip, με την Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων. Μέχρι το 2020, η ηπειρωτική Κίνα αναμενόταν να είχε επεκταθεί στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής, αφαιρώντας ταυτόχρονα μερίδια αγοράς από τους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.
Καθώς οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας προκάλεσαν ελλείψεις μικροτσίπ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αρκετές χώρες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν την παραγωγή του κρίσιμου περιουσιακού στοιχείου στο εσωτερικό.
You will find more infographics at Statista