Ζήτημα εμπεδωμένου ελληνικού ιμπεριαλισμού και πρακτικών υπονόμευσης της Τουρκίας, την οποία επιχειρεί να θυματοποιήσει, θέτει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ, χρεώνει στην Αθήνα κακή πίστη στις διμερείς σχέσεις, επειδή αντιτίθεται στον εξοπλισμό της Τουρκίας.
Τη νέα στρατηγική θυματοποίησης της Τουρκίας επιχειρεί να ξεδιπλώσει με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Ο Ακάρ επιχειρεί με δηλώσεις του να “εφεύρει” τον ελληνικό ιμπεριαλισμό, καμουφλάροντας έτσι τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ έρχονται σε μια περίοδο έντονων πολιτικών και διπλωματικών διεργασιών, τόσο σε διμερές όσο και διεθνές επίπεδο. Η Τουρκία επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση και σε άλλα μέτωπα, διεκδικώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε μια σειρά από μέτωπα: Στα εξοπλιστικά με την αποδοχή της αγοράς και εγκατάστασης των S-400, στην ενέργεια με την δημιουργία και εκχώρηση στη Ρωσία του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου και με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Στο γεωπολιτικό σκηνικό η Άγκυρα προωθεί την εμπέδωση των ζωνών αασφαλείας στη Συρία και της δυναμικής ανατροπής του status quo στην Κύπρο.
Οι δηλώσεις Ακάρ
«Εσείς δηλαδή με 3.000 νησιά στο Αιγαίο θα έρθετε μπροστά στη μύτη μας και θα μας κατηγορείτε για επεκτατισμό. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς αυτό θέλουμε να το δουν και να το καταλάβουν οι τρίτες χώρες. Υπάρχει κάτι που έχει ξεκινήσει απο το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο. Ποιός είναι ο επεκτατικός; Τα μάτια τα βλέπουν αυτά. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας»,
δήλωσε ο κ. Ακάρ, που δεν έκρυψε μάλιστα την ενόχλησή του και για τις αγορές αμυντικού υλικού από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα επανάφερε και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί.
Ζήτημα εξοπλισμών και στρατιωτικοποίησης
«Έχουν αυξήσει τον αμυντικό τους προυπολογισμό σε σημαντικό βαθμό. Τον πενταπλασίασαν. Εμείς τους λέμε μην κουράζεστε με αυτά που κάνετε, είναι λίγα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και συνέχισε:
«Στο 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και στο 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων αναφέρεται πως τα νησιά αυτά παραχωρηθηκαν στην Ελλάδα υπο τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Είναι τα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν 23 νησιά απο τα οποία στρατιωτικοποίησαν τα 16. Κι έρχονται μπροστά μας με ασόβαρα επιχειρήματα. Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους. Τότε, αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Tι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;»