Πληθωρισμό που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο της Ευρωζώνης, την αντίστοιχη δυναμική στις νότιες χώρες και υπολείπεται μόνο των χωρών της Βαλτικής ανακοίνωσε η Ελλάδα τον Ιούλιο, καθώς αν και επιβραδύνθηκε παραμένει πολύ υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες.
Εκτός ελέγχου παραμένει η λαίλαπα του πληθωρισμού που πλήττει την ελληνική οικονομία, καθώς τον Ιούλιο μπορεί να προβλέπεται επιβράδυνσή στο 11,5%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, από 11,6% τον Ιούνιο είναι όμως πολύ πάνω από το 8,9% που φαίνεται να κλειδώνει στην Ευρωζώνη.
Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ πλέον σχεδόν οι μισές χώρες του μπλοκ είναι αντιμέτωπες με διψήφιες αυξήσεις στις τιμές.
Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5%, στη Γαλλία στο 6,8% και στην Ιταλία στο 8,4%. Οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι οι Εσθονία (22,7%), Λετονία (21%) και Λιθουανία (20,8%).
Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 39,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός κατά 9,8%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατά 4,5% και οι υπηρεσίες κατά 3,7%.
Επιταχύνθηκε ο δομικός πληθωρισμός
Ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, διαμορφώθηκε στο 5% από το 4,6% του Ιουνίου, ενώ αν εξαιρεθούν οι τιμές του αλκοόλ και καπνός, η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώνονται στο 4% από το 3,7%.
Σύμφωνα με τι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται στο 8,9% για το σύνολο του 2022 και στο 3,5% για το 2023.
Auditor’s note: Συσσώρευση εντάσεων
Όπως ανέφερε η Κομισιόν, η πλήρης επίδραση του πληθωρισμού και άρα των πιέσεων στα διαθέσιμα εισοδήματα θα φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένιση της δυναμικής στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αναμένεται να επιδράσει δυσμενώς στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα.Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν καταδεικνύουν συσσώρευση αυξήσεων, που φτάνουν το +13%(!) στη διετία, όταν οι μισθοί στην Ελλάδα υπολείπονται κατά πολύ και ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά απόσυρσης των μέτρων στήριξης.
Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με το ήδη χαμηλό και φθίνων επίπεδο, ζωής το μεγάλο μέρος του πληθυσμού που βρίσκεται στο φάσμα της φτώχειας, την πολύ υψηλή -αν και μειούμενη ανεργία- και στο πλαίσιο του αναπόδραστα τεταμένου προεκλογικού κλίματος το 2023, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις και αναταραχές που θα αυξήσουν το πολιτικό ρίσκο.
Το περιβάλλον αυτό μπορεί να αποτελέσει ιδανικό έδαφος για εκστρατείες επηρεασμού της κοινής γνώμης, εργαλειοποίησης πολιτικών αντιπαραθέσεων και έξαψης κοινωνικών εντάσεων. Με δεδομένες τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις εκλογές στη γειτονική Τουρκία, εν μέσω αναδιάταξης διεθνών γεωπολιτικών σφαιρών και διαμόρφωσης νέων γεωοικονομικών σχημάτων, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται εκθετικά.