Η επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής χωρικής ανάλυσης από την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr έδειξε το μέγεθος της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Δαδιά Έβρου.
Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος,
ΕΑΑ-Πεντέλη, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, 19:45
Στον χάρτη αποτυπώνεται με λεπτομερή χαρτογράφηση η δριμύτητα της φωτιάς έως την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της στη βλάστηση της περιοχής.
Με κίτρινο χρώμα σημειώνονται οι περιοχές όπου η πυρκαγιά ήταν έρπουσα (22.300 στρέμματα), καίγοντας νεκρή δασική καύσιμη ύλη σε επαφή με το έδαφος (π.χ., πεσμένα φύλλα, μικρά κλαδιά) ή/και ζωντανή βλάστηση που αναπτύσσεται πάνω από το έδαφος (π.χ., χόρτα, μικροί θάμνοι), αφήνοντας γενικά ανεπηρέαστη την κόμη των δέντρων*.
Με μωβ χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές όπου η φωτιά έκαψε το σύνολο σχεδόν της διαθέσιμης βλάστησης (10.750 στρέμματα), από τον υπόροφο μέχρι και την κόμη των δέντρων ή προξένησε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης. Η πράσινη καμπύλη περικλείει την προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.
Πλέον δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα αλλά η νεότερη δορυφορική εικόνα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 δεν χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της συνολικής καμένης έκτασης, καθώς οι νεφώσεις πάνω από τον Νομό Έβρου έκρυψαν μεγάλο μέρος της καμένης έκτασης. Νεότερη μέτρηση της καμένης έκτασης θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες στο meteo.gr.
* Υπό συνθήκες, μία έρπουσα φωτιά μπορεί να θεωρηθεί ωφέλιμη αφού καθαρίζει τον υπόροφο ενός δασικού οικοσυστήματος από καύσιμη ύλη που υπό άλλες πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επέτρεπε σε μια έρπουσα φωτιά να εξελιχθεί σε επικόρυφη, με πολύ πιο καταστροφικές επιπτώσεις.