Σαφές μήνυμα συμπόρευσης σε Αθήνα και Άγκυρα κομίζει η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανία, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επισκέπτεται διαδοχικά τις δύο χώρες σήμερα και αύριο.
Η κ. Μπέρμποκ σε μήνυμά της πριν την επίσκεψη αποφεύγει να πάρει θέση στις διμερείς διαφορές, θέτει τις χώρες δίπλα, δίπλα σημειολογικά και πολιτικά και ενώ μιλά για ευρωπαϊκά σύνορα, χαρακτηρίζει την Τουρκία απαραίτητο εταίρο και υπογραμμίζει τη σχέση της Γερμανίας μαζί της, ως τη στενότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την επίσκεψη δημοσιεύθηκε το θέμα του Der Spiegel, που συνεχίζει τις αποκαλύψεις από την έκθεση της OLAF για τα push-backs από τις ελληνικές αρχές, τη συγκάλυψη από τη Frontex, ακόμα και τη χρηματοδότησή τους. Στο δημοσίευμα καταδεικνύεται η σχέση Μητσοτάκη – Σχοινά, ως καταλυτική για τη μη-ανάληψη δράσης από την Κομισιόν κατά της Ελλάδας.
Το θέμα αυτό έθεσε προσφάτως στον υπουργό Μετανάστευσης η καθ ύλην αρμόδια επίτροπος, ενώ υποβλήθηκε σχετική ερώτηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το μήνυμα της Μπέρμποκ
Αν και θα μπορούσαν να επιχειρηθούν πολλές ερμηνείες με βάση τις διατυπώσεις, αυτές θα ήταν εκ του περισσού, καθώς το μήνυμα του Βερολίνου είναι σαφές: Ελλάδα και Τουρκία είναι ταυτόχρονα και σταθερά πυλώνες σε κοινά σχήματα. Ως εκ τούτου, η Γερμανία τις αντιλαμβάνεται ως εταίρους και δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στις αντεγκλήσεις αλλά να συμβάλλει στην προώθηση του διαλόγου.
Κοινά σύνορα με την Ελλάδα
Ποτέ στο παρελθόν η συνοχή μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων εταίρων δεν ήταν πιο σημαντική από αυτήν τη στιγμή που η Ρωσία όχι μόνο σχεδιάζει να υποτάξει την Ουκρανία ως αυτοκαθορισμένη χώρα, αλλά κάνει επίσης ό,τι μπορεί για να διχάσει τη Συμμαχία μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για μένα ειδικά τώρα να κάνω την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και την Τουρκία,
που έπρεπε να αναβληθεί νωρίτερα.
Στην Ελλάδα, θα επισκεφθώ έναν από τους στενότερους εταίρους μας στην Ευρώπη – για την υποστήριξή μας στην Ουκρανία, στην ευρωπαϊκή μας αντίσταση ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας και επίσης στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και στη δυναμική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν καλά την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν την πραγματικά τεράστια ενοχή που επέφερε η Γερμανία εκεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τις φρικαλεότητες της ναζιστικής κατοχής. Είναι σημαντικό για μένα να διατηρώ τη μνήμη αυτού ζωντανή – γιατί είναι ζωτικής σημασίας για ένα καλό κοινό μέλλον. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό,
Θέλω να ακούσω τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσουμε ότι τα κοινά μας εξωτερικά σύνορα είναι ασφαλή – επίσης για τους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους αναζητώντας καταφύγιο εδώ. Το έργο που επωμίζεται η Ελλάδα για λογαριασμό όλων μας είναι τεράστιο και αξίζει την πλήρη αλληλεγγύη μας.
Πιο στενή σχέση με την Τουρκία
Η ασφάλεια στη Μεσόγειο θα είναι επίσης σημαντικό επίκεντρο των συνομιλιών μου στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Και εκεί το μήνυμά μας είναι ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση της έντασης.
Η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος εταίρος και συνδέεται στενότερα με τη Γερμανία από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Οι καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων χτυπούν και για τις δύο χώρες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό για μένα να μην απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο πολιτικά. Όπως σε κάθε στενή σχέση, θα μιλήσουμε ειλικρινά μεταξύ μας – για τη μεσολάβηση της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, που προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας σε εκατομμύρια ανθρώπους ότι μια ακόμη χειρότερη κρίση πείνας μπορεί να αποφευχθεί. Για κοινά σχέδια στο ΝΑΤΟ. Αλλά, φυσικά, θα αναφερθώ και στα ζητήματα στην Τουρκία για τα οποία έχουμε θεμελιώδεις διαφορές κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών επεμβάσεων στη βόρεια Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και εδώ, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δρόμοι μας θα αρχίσουν να συγκλίνουν ξανά.