Όλη τη βεντάλια των ελληνογερμανικών σχέσεων άνοιξαν ο Νίκος Δένδιας και η Αναλένα Μπέρμποκ στη συνάντησή τους στην Αθήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε Ελλάδα και Τουρκία.
Από τις γερμανικές αποζημιώσεις, μέχρι την εξαγωγή πολεμικού υλικού στην Τουρκία και ανθρώπινα δικαιώματα συζήτησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.
Τις ελληνικές θέσεις τόσο σε διμερές επίπεδο προς τη Γερμανία, όσο και σε ευρύτερο ευρωπαϊκό και περιφερειακό διατύπωσε ο Νίκος Δένδιας και στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με την Αναλένα Μπέρμποκ.
Ο κ. Δένδιας έθεσε θέμα casus beli και ανατροπής της ισορροπίας δυνάμεων ως υπόβαθρο για να ανακόψει την εν εξελίξει πώληση των γερμανικών υποβρυχίων 214 στην Τουρκία. Παράλληλα, έθεσε ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, εγείροντάς το σε διπλωματικό επίπεδο.
«Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ μιας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας»
ανέφερε ο κ. Δένδιας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τη κ. Μπέρμποκ. Υπενθύμισε, δε, ότι η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών και κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους της Ε.Ε., ενώ διαμήνυσε ότι το παράδειγμα του αναθεωρητισμού στην Ουκρανία δεν μπορεί να πετύχει, καθώς επόμενο θύμα του μπορεί να είναι η Ελλάδα. Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί κανέναν γείτονά της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπογράμμισε από την πλευρά της ότι είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών.
«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό»
τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα πει και στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Επεσήμανε, δε, ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται με συζήτηση.
Γερμανικές αποζημιώσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας ότι
«εκτιμάμε την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης. Όμως, θα θέλαμε αυτή η ανάληψη να είναι εις ολόκληρον. Για την ελληνική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο για την ελληνική κοινωνία, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό». «Η ρύθμισή του είναι κυρίως ένα θέμα αρχής»
τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, με την κ. Μπέρμποκ να αναφέρει από την πλευρά της πως καταλαβαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί λήξαν το συγκεκριμένο ζήτημα, σε αντίθεση με το Βερολίνο. Η ίδια στάθηκε πάντως στη σημασία της ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Παράλληλα, αναφερόμενη στους γερμανικούς χειρισμούς κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, παραδέχθηκε ότι «δεν τα κάναμε όλα σωστά». «Νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις στα προβλήματά σας και νομίζω ότι ακούγαμε λιγότερο την άλλη πλευρά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση έμαθε πλέον περισσότερα και προτίθεται να επουλώσει στο μέλλον τα τραύματα.
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν μέσω… Μπέρμποκ
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το ενεργειακό, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.