Ξανά στο επίκεντρο γερμανικών και γαλλικών media βρίσκεται η Ελλάδα και το σκάνδαλο των επαναπροωθήσεων, με το Der Spiegel να φτάνει στο σημείο να καταγγείλει συμπαιγνία Μητσοτάκη – Σχοινά που έχει εμποδίσει -έως τώρα- στην κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει σε βάρος της Ελλάδας.
Την απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) για την Frontex και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, δημοσιοποιεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε άρθρο του με τίτλο «Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τη Frontex: Συγκάλυψη, απόκρυψη, ψέματα».
«Η Frontex, όχι μόνο γνώριζε, αλλά συμμετείχε και χρηματοδότησε επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών»,
αναφέρει νέο δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel, το οποίο δημοσιοποιεί το περιεχόμενο της έκθεσης.
Στην πραγματικότητα το δημοσίευμα επαναφέρει το ήδη γνωστό θέμα των push-back από τις ελληνικές αρχές, με την κάλυψη, τη συνεργασία και όπως αποκαλύπτει τώρα και τη χρηματοδότηση της Frontex.
Η συγκυρία στην οποία αναδεικνύεται το θέμα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Το δημοσίευμα του Der Spiegel -με τη νέα διαρροή της έκθεσης της OLAF- συμπίπτει με την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ σε Αθήνα και Άγκυρα. Υπ αυτό το πρίσμα, το ενδεχόμενο να τροφοδοτείται από παράκεντρα που επιχειρούν να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αυτό, όμως, δεν υποβαθμίζει τα ευρήματα της έκθεσης.
Auditor’s note: Ευθύνες και… επιπτώσεις
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει την προοπτική το συγκεκριμένο θέμα να λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας πλήττοντας την εικόνα της χώρας στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, καθώς έχει τεθεί και σε έκθεση του State Department. Εσωτερικά, όμως, το θέμα έχει υποβαθμιστεί -ενώ ακόμα και η αντιπολίτευση αποφεύγει να το θέσει και να το επιδιώξει στις πραγματικές του διαστάσεις, φοβούμενη μην κατηγορηθεί για ζημιά στα εθνικά συμφέροντα.Καθώς ο κλοιός σφίγγει και η έκθεση της OLAF έχει υποβληθεί και διαρρέεται, η ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες και σε εθνικό επίπεδο θα εντείνεται. Σε αυτό το πλαίσιο και για να αποδειχθεί πως τα περιστατικά ήταν “μεμονωμένα” και δεν αποτελούσαν πρακτική των αρχών, εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποπέμψει ή έστω να παραπέμψει συγκεκριμένα στελέχη από την Αστυνομία για τα push-backs στον Έβρο και από το Λιμενικό για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.
Το Crisis Monitor, επίσης, έχει αναδείξει ανοιχτές υποθέσεις της Ελλάδας στο προσφυγικό από το 2014, την αναστολή χρηματοδότησης του Λιμενικού για αντίστοιχους λόγους και τους κινδύνους για την χώρα που δημιουργούν τέτοια θέματα, τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό και τεχνικό, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πάγωμα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.
Το δημοσίευμα
Το δημοσίευμα, που υπογράφουν ο Γιώργος Χρηστίδης και ο Steffen Lüdke, αναφέρεται στην απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), σχολιάζοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, που μεταξύ άλλων είναι αρμόδιος για τη μετανάστευση, θα έπρεπε να τη διαβάσει.
Συγκάλυψη Σχοινά
Σε 129 σελίδες, οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας καταγράφουν πώς η Frontex έχει εμπλακεί στις «παράνομες ενέργειες» του ελληνικού Λιμενικού, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενώ επισημαίνεται ότι η OLAF ερεύνησε μηνύματα και την ηλεκτρονική αλληλογραφία του πρώην επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, και της ομάδας του, πήρε καταθέσεις από μάρτυρες και εξέτασε έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό.
Ωστόσο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως φαίνεται, «δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την έκθεση», καθώς όταν ρωτήθηκε πρόσφατα από ευρωβουλευτή αν την έχει διαβάσει, εκείνος απλά άλλαξε θέμα, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Η Fronex απέκρυψε στοιχεία από το Ευρωκοινοβούλιο
Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι στην έκθεση «αποδεικνύονται λεπτομερώς οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ελληνικό Λιμενικό», καθώς και ότι η Frontex είχε λάβει γνώση από νωρίς, αλλά αντί να αποτρέψει τα pushbacks, ο Leggeri και οι συνεργάτες του τα συγκάλυπταν, ενώ απέκρυψαν και από το Ευρωκοινοβούλιο ότι η Frontex στήριξε, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, τα pushbacks.
Το Spiegel χαρακτηρίζει την έκθεση της OLAF ως «κατηγορητήριο σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης», η οποία εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν παραβιάζει το νόμο.
Στη σέντρα και η νέα επικεφαλής της Frontex
Επιπλέον, η έκθεση θέτει υπό πίεση την μεταβατική επικεφαλής της Frontex, Αΐγια Καλνάγια , καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά σε επεισόδιο που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου του 2020, που χαρακτηρίζεται ως pushback, το οποίο, σύμφωνα με το Spiegel, παρακολουθούσε η Frontex, χωρίς να προσπαθεί να το αποτρέψει.
Επιπλέον, η έκθεση της OLAF τεκμηριώνει πώς, σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις, η Frontex χρησιμοποίησε χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων, όπως για παράδειγμα στο περιστατικό της 5η Αυγούστου 2020, όπου συμμετείχε το Λιμενικό με το πλοίο CPB 137, η αποστολή του οποίου συγχρηματοδοτείται από την Frontex.
Το ελληνικό Λιμενικό είναι βρόμικο
Η προσωρινή επικεφαλής της Frontex δηλώνει ότι είναι καθοριστικής σημασίας να μην βρεθεί ξανά σε παρόμοια κατάσταση η Υπηρεσία. Ωστόσο, βρίσκεται στην ίδια δύσκολη θέση, καθώς σχεδόν καθημερινά μαρτυρίες ανθρώπων και οπτικοακουστικό υλικό δείχνουν ότι «στο Αιγαίο συνεχίζονται τα pushbacks», ενώ η Frontex εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τους Έλληνες συνοριοφύλακες, «θέτοντας μάλιστα υπαλλήλους της υπό τις εντολές των ελληνικών Αρχών», γράφει το γερμανικό περιοδικό.
Η έκθεση της OLAF αποκαλύπτει, πάντως, μια σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα, που δεν έχουν να κάνουν με τον Leggeri:
«Για παράδειγμα, οι άνθρωποι του ελληνικού Λιμενικού, όπως φαίνεται, ασκούν πίεση στους υπαλλήλους της Frontex, ώστε να μην αποκαλύψουν παράνομες ενέργειες. Επίσης, τακτικά οι Έλληνες αποκρύπτουν την άφιξη πλοιαρίων με μετανάστες, που δεν καταγράφονται στη βάση δεδομένων της Frontex».
Παρ’ όλα τα παραπάνω, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η νέα επικεφαλής της Υπηρεσίας δεν σκέφτεται να αποσύρει τα στελέχη της, αντιθέτως σκοπεύει να ενισχύσει την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο, καθώς είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, η οποία «επιχειρεί σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον», σύμφωνα με την απάντηση της Frontex σε σχετική ερώτηση του Spiegel.
Περαιτέρω, αναφέρεται ότι η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είναι αντιμέτωπη με το γεγονός ότι, υπό την επίβλεψή της, έχει κλιμακωθεί η βία στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
«Δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα η έκκληση που απηύθυνε η Επίτροπος στην ελληνική κυβέρνηση να απέχει από παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει τολμήσει να περικόψει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην Ελλάδα, αλλά ούτε και έχει εκκινήσει διαδικασία σε βάρος της χώρας για παραβίαση των ευρωπαϊκών Συνθηκών»,
σύμφωνα με το Spiegel.
Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού καταλήγει, μάλιστα, ως εξής:
«Στις Βρυξέλλες, είναι κοινό μυστικό ότι αυτό οφείλεται στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ανήκει ιδεολογικά και στην ίδια παράταξη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη».