Σε τεχνική ύφεση βρίσκεται και επισήμως η αμερικανική οικονομία καθώς παρέμεινε σε τροχιά συρρίκνωσης και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κόντρα στις προβλέψεις που ήθελαν την οικονομία να επεκτείνεται ξανά.
Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο και τεχνικά εισερχόμενο σε ύφεση.
Τα στοιχεία αυτά, δημοσιεύονται μια ημέρα μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στο 2-25% και με τον πρόεδρο της να δίνει σήμα ηπιότερης πολιτικής προσαρμογής στη συνέχεια.
Η νέα συρρίκνωση αντικατοπτρίζει κυρίως μειώσεις στις επενδύσεις ιδιωτικών αποθεμάτων, στις πάγιες επενδύσεις κατοικιών, στις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στις δαπάνες της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και πάγιες επενδύσεις μη κατοικιών που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αυξήσεις στις εξαγωγές και τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE).
Οι αναλυτές ανέμεναν επανάκαμψη της οικονομίας με ανάπτυξη 0,5%. Πλέον με την οικονομία σε τεχνική ύφεση, τον δανεισμό ακριβότερο και τον πληθωρισμό να καλπάζει, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα αναμένεται να συμπιεστούν εκ νέου. Σε ένα δραματικά και ραγδαία επιδεινούμενο περιβάλλον, οι κίνδυνοι αυξάνονται τόσο για τα δημοσιονομικά, αλλά και για τράπεζες.
Η πορεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ
Auditor’s note: Αλλάζει το ισοζύγιο ισχύος
Η προοπτική νέας γενιάς ατομικών χρεοκοπιών, αύξησης των πλειστηριασμών στα ακίνητα, υποχώρησης του βοιωτικού επιπέδου είναι πλέον αναπόδραστη. Ως αποτέλεσμα, η απήχηση της κυβέρνησης και η αποδοχή του Τζο Μπάιντεν θα μειωθεί περαιτέρω. Η πολιτική αναντιστοιχία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε δυσαρμονία, καθιστώντας το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ισχυρών κοινωνικών κινημάτων ολοένα και πιθανότερο.Ήδη, από τις αρχές του έτους οι απεργίες στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις για να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής, ενώ άλλοι παραιτούνται από τις δουλειές τους καθώς δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, δημιουργώντας κενά σε μια ήδη πολύ σφιχτή αγορά εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνονται συνθήκες μεταφοράς εύρους πίεσης από τους εργοδότες στους εργαζομένους, καθώς η αυξημένη ζήτηση επιμένει και κατ επέκταση και ο πληθωρισμός. Η προοπτική βίαιης ανακατανομής των εταιρικών κερδών από τους μετόχους προς τους εργαζομένους μπορεί να αποτελέσει προοδευτικά νέα τάση που θα εξισορροπήσει το σύστημα,