Καθώς η Ευρώπη αναζητά απεγνωσμένα εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο προετοιμάζοντας το χειμώνα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αναδεικνύεται σε μείζονα επιλογή, οδηγώντας σε σημαντικές αυξήσεις εισαγωγών και… τιμών.
Η Γερμανία, που στο παρελθόν εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγού από τη Ρωσία, έχει μάλιστα ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή τριών τερματικών εισαγωγών LNG – πρόκειται να είναι οι πρώτοι στη χώρα.
Τα περισσότερα κέρδη από αυτή τη μεταστροφή στην ενεργειακή πολιτική μέχρι στιγμής έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η EIA ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγός LNG στον κόσμο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022 -το 71% των οποίων κατέληξαν στην Ευρώπη.
Όπως δείχνει αυτό το γράφημα, ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε, οι ΗΠΑ ήταν ήδη ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG.
Το 2021, η Αυστραλία, με όγκο εξαγωγών 108,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ήταν ο σημαντικότερος εξαγωγός LNG. Το Κατάρ κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο το 2021. Πέρυσι, η χώρα εισήγαγε 109,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μετά την Κίνα ακολούθησε η Ιαπωνία, με εισαγωγές συνολικά 101,3 δισ. κυβικά μέτρα.
Το 2021 ο συνολικός παγκόσμιος όγκος εμπορίου LNG ανήλθε σε 516 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
You will find more infographics at Statista