Εκτός ελέγχου μαίνονται οι φωτιές σε Έβρο και Λέσβο για τέταρτη και τρίτη ημέρα αντίτοιχα, με τις καταστροφές στο φυσικό τοπίο να είναι ανυπολόγιστες και τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να μοιάζουν παντελώς ανίκανες να αντιμετωπίσουν τη φωτιά.
Ερωτηματικά εγείρονται για την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε Έβρο και Λέσβο, καθώς αμφότερες μαίνονται ανεξέλεγκτες και έχοντας κάνει παρανάλωμα δάση, σπίτια και υποδομές.
Στον Έβρο μάλιστα, η παρουσία του καθ ύλην αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολίτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, δεν φαίνεται να έχει παράξει επιπλέον αποτελέσματα, με την Πυροσβεστική να επιρρίπτει τις ευθύνες στους μεταβαλλόμενους ανέμους. Στη Λέσβο, στο αίτημα για ενισχύσεις η Αθηνα απάντησε με την αποστολή 20 πυροσβεστών και 5 οχημάτων.
Μέχρι στιγμής, περιορισμένη είναι η συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων στο πλαίσιο του σχεδίου Δευκαλίνας.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα σταθμεύουν από τις αρχές Ιουλίου εξειδικευμένες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης από άλλες χώρες, αυτές διατέθηκαν ενεργά μόνο στη φωτιά στην Πεντέλη και δεν απεστάλησαν ως ενισχύσεις, παρά τα αιτήματα, ούτε στον Έβρο, ούτε στη Λέσβο. Επίσης, η Πυροσβεστική δεν έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη των δασοκομάντο και των ΕΜΑΚ, σε καμία από τις περιοχές που πλήττοντα τώρα από φωτιές.
Οι εξελίξεις και φέτος το καλοκαίρι ενισχύουν την προοπτική εντονότερων κοινωνκτών αντιδράσεων τον χειμώνα και σκληρότερων πολιτικών συγκρούσεων καθώς οι εκλογές καθυστερούν και τα γεγονότα θα αποτελέσουν αναπόφευκτα ύλη στις πολιτικές αντιπαράθεσεις. Όπερ σημαίνει ότι αυξάνεται τόσο το περιβαλοντικό ρίσκο, όσο και οι κίνδυνοι κοινωνικών αναταραχών και πολιτικής αστάθειας.
Απειλούνται κι άλλα χωριά στη Λέσβο
Συνεχίζει και μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από χτες στα Βατερά Λέσβου, με το μέτωπο να έχει επεκταθεί πλέον προς τη Βρίσα και να κινείται προς την περιοχή των Βασιλικών.
Μήνυμα εκκένωσης από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι του χψριού Βρίσα. Οι κάτοικοι του χωριού καλούνται να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο, όπου έχει στηθεί κέντρο διαχείρισης.
Γύρω στις 3 το μεσημέρι, δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το χωριό Σταυρός, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112.
Νωρίς σήμερα το πρωί, το μέτωπο σε αυτήν την περιοχή είχε τεθεί υπό έλεγχο όμως οι άνεμοι ιδιαίτερα εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε εκεί από τη φωτιά είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της. Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δίνεται κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους Όλυμπος.
Πυροσβέστες και εθελοντές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες, ώστε να μην απειληθούν κανένας οικισμός.
Σημειώνεται ότι στη Βρίσα είχαν σημειωθεί σοβαρές ζημιές κατά τον μεγάλο σεισμό του 2017. Άνεμοι 6 με 7 μποφόρ πνέουν στη σεισμόπληκτη περιοχή.
Τέταρτη μέρα καίγεται η Δαδιά
Για τέταρτη μέρα ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, δίνουν μάχη με τις φλόγες στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.
Η φωτιά είναι έρπουσα και άλλαζει συνεχώς κατευθύνσεις, ενώ αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, προς το παρόν οι άνεμοι είναι ήπιοι, αλλά από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασής τους στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης από ανατολικοί σε νότιοι, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πώς θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν συνδρομή με
- 2 αεροπλάνα PZL, καθώς
- και 2 ελικόπτερα Σινούκ.
- Εχουν διατεθεί επίσης 8 προωθητές γαιών,
- ένας φορτωτής, 4 υδροφόρες,
- 32 άτομα της ομαδας «Δευκαλίωνα» και
- 80 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.
Ο οικισμός της Δαδιάς εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ, καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, το μέτωπο άλλαξε πορεία.