Μπορεί οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream να ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα Πέμπτη, το κλίμα όμως παραμένει τεταμένο, δηλώσεις και απειλές σε πολιτικό επίπεδο συντηρούν την ενεργειακή ανασφάλεια. Η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να αντιμεταθέσει ευθύνες επικαλείται το πρίσμα της αναγκαιότητας και την αναπόδραστη δυναμική σύγκρουσης με τη Ρωσία που θα οδηγήσει σε διακοπή προμηθειών. Ποιός θα ήταν όμως ο αντίκτυπος του σεναρίου διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία για την ΕΕ;
Η Κομισιόν έδωσε χθες στη δημοσιότητα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα επικείμενης διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σήμερα, βέβαια ο Nord Srteam επιβεβαίωσε την επανέναρξη αποστολών από τη Ρωσία προς τη Γερμανία.
Στόχος του εθελοντικού σχεδίου της Κομισιόν είναι η συνολική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 10-15%,. Αυτό θα επέτρεπε την πλήρωση της χωρητικότητας της αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από ένα πιθανό τέλος της ρωσικής προμήθειας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια πλήρης διακοπή λειτουργίας από τη ρωσική πλευρά θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Δώδεκα μήνες μετά το συνολικό πάγωμα, ο οργανισμός εκτιμά ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να χάσουν αρκετές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης – η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία – καθώς και η Ιταλία θα πληγούν περισσότερο. Σε ένα χειρότερο σενάριο όπου η ήπειρος δεν επιτυγχάνει γρήγορη ενοποίηση LNG, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα προσαρμογής και αποφασίζει να προστατεύσει τα νοικοκυριά, όχι μόνο τις βιομηχανίες, από ελλείψεις φυσικού αερίου. Υπ αυτό το πρίσμα αναμένεται μείωση του ΑΕΠ μεταξύ πέντε και έξι ποσοστιαίων μονάδων. Η κατάσταση -στο ακραίο σενάριο- θα ήταν καλύτερη για τη Γερμανία και την που εκτιμάται ότι θα υποστούν ύφεση της τάξης του 3%.
Καθώς το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη για την παροχή θερμότητας και ζεστού νερού σε νοικοκυριά, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί σχετικά με την προτεραιοποίηση τον ερχόμενο χειμώνα.
Ακόμη και για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν χρησιμοποιούν ρωσικό αέριο, τα δευτερογενή αποτελέσματα θα μπορούσαν να σημαίνουν έως και 0,8% μείωση του ΑΕΠ εάν πραγματωθεί ένα από τα χειρότερα σενάρια του ΔΝΤ. Αυτό περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και την Κροατία. Καθώς όλο και περισσότερες χώρες επιχειρούν μια ταχεία μετάβαση στο LNG, τα προβλήματα ολοκλήρωσης της αγοράς της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να σημαίνουν απώλειες για τις μη εξαρτημένες χώρες.
https://www.statista.com/chart/27807/european-gdp-output-losses-twelve-months-after-a-russian-gas-supply-shut-off/