Την παράιτησή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλε ο πρωθυπουργός της ιταλίας Μάριο Ντράγκι, αφού κατάφερε να χάσει την υποστήριξη των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας που είχε σχηματίσει, κατά τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Πρόωρα και με πάταγο τελείωσε η πολιτική καριέρα του Μάριο Ντράγκι, καθώς ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ εξωθήθηκε σε παραίτηση μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι οποίοι ακολούθησαν το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε.
Βέβαια, ο Ντράγκι κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά η αποχή των βασικών κυβερνητικών εταίρων αποτέλεσε ηχηρό μήνυμα που δεν άφησε ιδιαίτερα περιθώριο στον Ιταλό πρωθυπουργό και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ντράγκι
Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε την απόφασή του στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα σε συνάντηση το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του προέδρου. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει ως υπηρεσιακή.
Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αναφοράς εκτινάχθηκαν 21 μονάδες βάσης υψηλότερα, φθάνοντας στο 3,60%. Στο κόκκινο γύρισε το Χρηματιστήριο του Μιλάνου με τον FTSE MIB να υποχωρεί έως και 2,7%.
Η παραίτηση απειλεί να φέρει τη χώρα σε αναταραχή, τη στιγμή που η Ευρώπη προετοιμάζεται για ύφεση και οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν μια επελαύνουσα ενεργειακή κρίση. Οι βουλευτές τώρα, χωρίς την πειθαρχία που επέβαλλε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης — θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεκλειδώσουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποτελεί νάρκη για την οικονομία, καθώς θα παγώσει τις διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2023 που είναι προγαμματισμένος να κατατεθεί το Φθινόπωρο.
Auditor’s note: Έπαιξε κι έχασε!
Όπως όλα δείχνουν, ο Ντράγκι υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του και την πολιτική του απήχηση. Στην πρωτολογία του την Τρίτη ζήτησε στήριξη άνευ όρων και χωρίς ατζέντα, ενώ στη δευτερολογία του εμφνίαστηκε εμφανώς δυσαρεστημένος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συνεχίσει αν του τεθεί πολιτικός οδικός χάρτης. Η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι στη Γερουσία οδήγησε, κατά τα φαινόμενα, στην απόσυρση της εμπιστοσύνης και από δύο ακόμα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνησή του.Τώρα, ο Ντράγκι παραμένει, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, με την ίδια κυβέρνηση, αλλά χωρίς δυνατότητα χάραξης πολιτικής, με αντικείμενο τη διαχείριση των ανοιχτών θεμάτων. Το μείζον θέμα, όμως είναι η εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, διαδικασία που φαίνεται -εκτός απροόπτου- να μπαίνει στον πάγο.
Πλέον, η προοπτική πρόωρων εκλογών επανέρχεται στο προσκήνιο. Βέβαια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναζητήσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό και θα επιμείνει σε διερευνητικές επαφές. Ωστόσο, η προοπτική πρόωρων εκλογών στα τέλη Οκτωβρίου γίνεται πιο πιθανή.
Οι εξελίξεις αυτές, ρίχνουν την Ιταλία σε πολιτική δίνη, απειλώντας να απσοταθεροποιήσουν και την Ευρώπη, η οποία αναζητά συναινέσεις και δεσμεύσεις για να συνεχίσει σοτν μετασχηματισμό οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και του οικονομικού πολέμου με τη Ρωσία.
Το παρασκήνιο
Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Ντράγκι ήταν αναπόφευκτη αφού τρεις από τους εταίρους του στο συνασπισμό απέσυραν την υποστήριξή τους σε ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη.
Τα προβλήματα της Ιταλίας έφτασαν σε σημείο βρασμού την περασμένη εβδομάδα, όταν το Κίνημα Πέντε Αστέρων, βασικός εταίρος του συνασπισμού, μποϊκόταρε μια ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Ντράγκι είπε ότι δεν είχε πλέον ευρεία υποστήριξη και απείλησε να παραιτηθεί εάν όλα τα μέλη της κυβέρνησης ενότητας δεν υποσχεθούν την υποστήριξή τους.
Αντίθετα, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσχώρησαν στην στάση που υιοθέτησε το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων εγκαταλείποντας τον Ντράγκι την Τετάρτη μετά από μια έντονη συζήτηση στη Γερουσία.