Αντιμέτωπος με την κατάρρευση είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μάριο Ντράγκι, καθώς στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία δεν θα συμμετάσχει ο μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, συνθήκη που αποτέλεσε την “σκανδάλη” για την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού αρχικά.
Η Φόρτσα Ιτάλια και η Λέγκα δεν θα λάβουν μέρος στην ψήφο εμπιστοσύνης την οποία ζήτησε νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι από τη Γερουσία, ενώ από τη διαδικασία θα απέχει και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ανοίγοντας τον δρόμο για την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού και τη διενέργεια εκλογών.
Οι εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν και τις αγορές, αν και η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου φαίνεται να έχει πιάσει ταβάνι υπό την απειλή της επικείμενης ανακοίνωσης του νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Πάντως, σε μια πρώιμη αντίδραση η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύεται 6 μονάδες βάσης στο 3,5%, επίπεδο που αποτελεί υψηλό ημέρας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι μια ανεύθυνη κίνηση κατά του Ντράγκι μπορεί να προκαλέσει την «τέλεια καταιγίδα».
Νωρίτερα την Τετάρτη, κατά την δευτερολογία του στη Γερουσία της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος.
«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».
Auditor’s note: Το σκάκι του Ντράγκι
Η πρόταση του Ντράγκι δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια, καθώς ζητά αταλάντευτη στήριξη σε μια αρκετά σκληρή οικονομική πολιτική, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές. Πολιτικά, η πρόκληση πρόωρων εκλογών από τους Πέντε Αστέρες, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη κίνηση, καθώς με τη δυναμική που δημιουργεί η αποχώρησή τους από την κυβέρνηση Ντράγκι διατηρούν άθικτα και ενδεχομένως ισχυροποιούν τα κοινωνικά τους ερείσματα, με την προσδοκία περαιτέρω ισχυροποίησης των ποσοστών τους και της κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης.Γεωοικονομικά, η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι, τη δεδομένη μάλιστα στιγμή, υπονομεύει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας στην ΕΕ και απέναντι σε τρίτες χώρες, τη θέτει στο περιθώριο των εξελίξεων και θα την αναγκάσει να ακολουθήσει προ-διαμορφωμένες γραμμές.
Γεωπολιτικά, η αστάθεια στην Ιταλία ευνοεί τόσο τη Ρωσία, όσο και τις ΗΠΑ, καθώς θα είναι σε θέση να διαπραγματευτούν με λιγότερους παίχτες στο τραπέζι και θα αναγκάσουν τη Γερμανία και τη Γαλλία να επιβάλλουν τη συμφωνηθείσα γραμμή στη Ρώμη και μάλιστα σε δεύτερο χρόνο. Βέβαια, η περιδύνιση της Ιταλίας θα μπορούσε να καθυστερήσει εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, επιβάλλοντας την επαναξιολόγηση τους, στο φως διαρκώς μεταβαλλόμενων δεδομένων.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.
Nωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η μη στήριξη στην ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε το τέλος της εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό.
«O μόνος τρόπος για να μείνουμε μαζί είναι να ξαναχτίσουμε τη συμφωνία μας, ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός χρειάζεται ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση», σημείωσε.
Τα λόγια του Ντράγκι σηματοδοτούν μια χαλάρωση της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα και απείλησε να φέρει τη χώρα σε αναταραχή. Εκλαμβάνονται ως ετοιμότητα από πλευράς του για παραμονή στη θέση του, επιμένοντας ωστόσο στην ενότητα και στη στήριξή του.
Φυσικό αέριο: Απεξάρτηση αλλά σε… 18 μήνες
Οπως μεταδίδει το Reuters, αναφερόμενος στο θέμα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ότι η Ιταλία σχεδιάζει να μηδενίσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ενώ κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της και να τη φτάσει ήδη κάτω από το 25%, από 40% που ήταν προηγουμένως. «Πρέπει να επιταχύνουμε την κατασκευή των υποδομών LNG», είπε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».
Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο γύρισε θετικά, μετά τα πρώτα σχόλια του Ντράγκι. Ο ΜΙΒ ενισχύεται 0,5% ενώ προηγουμένως έχανε 0,6%. Ανάσα παίρνει το ιταλικό κόστος δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί 14 μονάδες βάσης, στο 3,28%.