Δεν… πρόλαβε να ακολουθήσει το ράλι των ευρωπαϊκών αλλά και των αμερικανικών δεικτών το ελληνικό χρηματιστήριο, παρουσιάζοντας την ίδια μουδιασμένη και άχρωμη εικόνα, χωρίς εμπνεύσεις, χωρίς ισχυρά αντανακλαστικά, χωρίς τζίρο και με λιγοστούς επενδυτές να κάνουν κινήσεις.
- Μεικτή εικόνα στο ταμπλό, επιλεγμένα πονταρίσματα στον Large Cap
- Κέρδη άνω του 3% για Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή
- Σκόπελος για το Χ.Α. η αδυναμία έλκυσης «φρέσκων» κεφαλαίων
Στο 90% της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ήπια πτωτικά και μόνο στην τελευταία ώρα γύρισε σε θετική τροχιά, όμως δεν μπόρεσε να διασπάσει την περιοχή των 806-810 μονάδων που σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές είναι κρίσιμη για τη συνέχεια, καθώς μπορεί να απελευθερώσει την αγορά.
Διεθνώς, το κλίμα παραμένει τεταμένο και ηλεκτρισμένο, με το γεωπολιτικό… πόκερ και τις διαρροές αναφορικά με τον αγωγό Nord Stream 1 να συνεχίζεται, όπως έγραψε (και) χθες το CrisisMonitor.gr. Έως το μεσημέρι της Τρίτης όλα τα συμφραζόμενα έδειχναν ότι η Ρωσία θα «κλειδώσει» τον αγωγό και θα σταματήσει τις ροές.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν αναμένει ότι η Ρωσία θα επανεκκινήσει έναν βασικό αγωγό φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν περιμένουμε ότι θα επιστρέψει. Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα».
Παρά αυτό το κλίμα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύονταν έως και 1%, εντυπωσιάζοντας με την… ανθεκτικότητά τους, σε μια συγκυρία τεράστιων αναταράξεων και κλυδωνισμών. Λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος όμως διέρρευσαν από πηγές του πρακτορείου Reuters πως θα επανεκκινήσουν κανονικά την Πέμπτη οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Η εικόνα των αγορών
Αυτό, αφενός έδειξε ότι τα χρηματιστήρια – για ακόμη μια φορά – είχαν… καλύτερη ενημέρωση, αφετέρου, έδωσε περαιτέρω ώθηση στους δείκτες τόσο της Ευρώπης όσο και της Wall Street να επιδοθούν σε μίνι ράλι.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο έως 2,71% με τον DAX της Φρανκφούρτης να καταγράφει εύλογα τα περισσότερα κέρδη, καθώς η γερμανική οικονομία και ευρύτερα η κοινωνία είναι η πιο εκτεθειμένη στο ρωσικό αέριο. Κέρδη άνω του 2% είχαν και οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου σε Μιλάνο και Μαδρίτη, στο +1,85% ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,39%.
Θυμίζουμε ότι μεθαύριο Πέμπτη 21 Ιουλίου αναμένεται αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση, προβαίνοντας σε αναπροσαρμογή μισής ποσοστιαίας μονάδας, με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό και να ισορροπήσει την κατάσταση.
Στον πάγο το Χ.Α.
Εν μέσω αυτού του κλίματος το Χ.Α. δεν μπόρεσε να καρπωθεί κάτι καλύτερο, υστερώντας όλη την ημέρα έτσι κι αλλιώς στη θετική πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών. Η αδυναμία έλκυσης φρέσκων κεφαλαίων στο σύστημα έχει προκαλέσει αρρυθμίες στην αγορά, που άγεται και φέρεται εξαιρετικά εύκολα και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Πάντως, η ζώνη των 800 μονάδων κρατιέται με σχετική ευκολία και αν υπάρξει έστω και μικρή εισροή κεφαλαίων, η αγορά δύναται να «σπάσει» τη συσσώρευση και να κινηθεί προς τις 840 μονάδες. Άλλωστε, όλες τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή των 790 μονάδων εξαντλούνταν οι ρευστοποιήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 806,11 μονάδες με άνοδο 0,23% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και τις 806,42 μονάδες (+0,27%), ενώ το χαμηλό της συνεδρίασης ήταν στις 797,90 μονάδες (-0,79%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.922,20 μονάδες με άνοδο 0,24%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.326,40 μονάδες με οριακή πτώση 0,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 462,50 μονάδες με άνοδο 0,64%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,2 εκατ. ευρώ, ελαφρώς ενισχυμένη έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Μεικτή ήταν η εικόνα τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς όπου 59 μετοχές είχαν άνοδο και 53 πτώση.