Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μοιάζει απρόσμενα ήρεμο, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό όλα έδειχναν εκλογές και παρά το γεγονός ότι ο ανασχηματισμός θεωρείται αναγκαίος για να παραμείνει λειτουργική η κυβέρνηση και να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα, τώρα, μοιάζει με πολιτική όαση, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε παρατεταμένο αναβρασμό, στη σκιά της πολιτικής δίνης στην Ιταλία και της δυσκυβερνησίας στη Γαλλία. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν επιχειρεί να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή στα θεμελιώδη, προετοιμάζοντας κίνηση περιστολής κεφαλαίων κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.
Στην Αθήνα, κυκλοφορεί πλέον έντονα το κλισέ “οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αποτελούν προνόμιο του πρωθυπουργού”, διατύπωση που αν μη τί άλλο αποτελεί μια καλή πρόφαση για τη διατήρηση του σεναρίου επί τάπητος, ασχέτως ή όχι της βασιμότητάς του. Αν όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να χρησιμοποιήσει τις φήμες για ανασχηματισμό ως μοχλό πίεσησης προς τους υπουργούς για να επανακτήσουν εργασιακό momentum, τότε θα επιβεβαιώνει την πολιτική του… αδυναμία, καθώς ο ίδιος είχε προαναγγείλει αλλαγές για όσους επέμεναν να βρίσκονται σε προεκλογικό mode από τις αρχές Ιουνίου. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση που ήδη δυσλειτουργεί, θα βυθιστεί βαθύτερα σε τέλμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Μειώνεται το ρίσκο….
Μπορεί το πολιτικό ρίσκο να έχει υποχωρήσει μετά τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές το 2023, τόσο στη Βουλή όσο και με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, το πολιτικό κλίμα όμως δεν έχει αλλάξει ραγδαία. Υπάρχει βέβαια μια αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία οφείλεται όμως στην μετακίνηση βουλευτών στις εκλογικές τους περιφέρειες και στις περιοδίες υπουργών, αμφοτέρων λόγω… θέρους. Ταυτόχρονα, όμως, άπαντες παραμένουν σε εκλογική ετοιμότητα και επιμένουν άλλοι ιδιωτικά και άλλοι πιο ανοιχτά ότι… η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
…δεν ενισχύεται η λειτουργικότητα
Εν τέλει, το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται είναι ερμαφρόδιτο, καθώς δεν επιτρέπει την απομάκρυνση του κρατικού μηχανισμού από την προεκλογική αδράνεια. Συνδυαστικά με τη θερινή ραστώνη, μάλιστα, υπονομεύεται στο έπακρο η λειτουργικότητα του κρατικού μηχανισμού, που σε τέτοιες περιόδους υποσκάπτει την αναπτυξιακή δυναμική.
Τα στοιχεία αυτά είναι βέβαια γνωστά στο Μαξίμου, όπου επεξεργάζονται τη λογική και τον χρόνο του ανασχηματισμού. Με δεδομένη την αναγκαιότητα διατήρησης σταθερότητας στα καίρια υπουργεία, ώστε να μην πληγεί η λειτουργικότητα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιοριστεί σε διορθωτικού χαρακτήρα κινήσεις. Το ηχόχρωμα του ανασχηματισμού αναμένεται να είναι προοδευτικό, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κινηθεί προς το κέντρο.
Χρονικά, όσο καθυστερεί ο ανασχηματισμός τόσο περιορίζεται η λειτουργικότητα του κυβερνητικού σχήματος, καθώς οι υπουργοί εστιάζουν σε εντελώς βραχυχρόνιες δράσεις και άλλοι επιμένουν σε προεκλογικού χαρακτήρα …αποδράσεις. Υπέρ του επαναπροσδιορισμού της core κυβενρητικής ομάδας έχει ταχθεί άλλωστε και ο Αλέξης Παπαχελάς, με άρθρο-παρέμβαση στην Καθημερινή από την προηγούμενη εβδομάδα.
Πρόσωπα και σκοπιμότητες
Όπως είναι προφανές, τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να στήσει αναχώματα στην υπόθεση Λιγνάδη και τις μνήμες που αυτή ξυπνά, το Μαξίμου επαναφέρει στο προσκήνιο τα δικαιώματα LGBTQ και την έμπρακτη υιοθέτησή τους, μέσα από τους Πατέλη και Γιατρομανωλάκη. Υπ αυτό το πρίσμα, το σενάριο αναβάθμισης των δύο ή του ενός σε υπυοργική θέση στο πλαίσιο του ανασχηματισμού θα εξυπηρετούσε το εν γένει πολιτικό αφήγημα και θα έστελνε ικανά μηνύματα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπρούσε να προκαλέσι μίνι ντόμινο μετακινήσεων. Με δεδομένο ότι στόχος θα ήταν η υπερπροβολή της κίνησης, πιθανότερη θέση για ένα τέτοιο πρόσωπο θα ήταν αυτή του κυβενρητικού εκπροσώπου. Κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε άλλωστε και την ανάγκλη ανανέωσης του προσώπου της κυβέρνησης και εμπέδωνε την κυβερνητική γραμμή, δημιουργώντας ικανή βάση για την καλλιέργεια ερεισμάτων στον συγκεκριμένο κοινωνικό χώρο.
Αυτό βέβαια, θα οδηγούσε στη μετακίνηση του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος σήκωσε βαρύ φορτίο και χωρίς σοβαρά στραβοπατήματα. Έχοντας αποδείξει την αξία του και την αφοσίωσή του στον πρωθυπουργό ο Γιάννης Οικονόμου θα μπορούσε να ακολουθήσει πορεία αντίστοιχη με αυτή του Στέλιου Πέτσα, αναλαμβάνονας αναπληρωτής σε κάποιο από τα κοινωνικά υπουργεία.
Εσωτερικά, στη ΝΔ, εκδηλώνονται πιέσεις στην κατεύθυνσης της αύξησης των κοινοβουλευτικών υπουργών και του περιορισμού των εξωκοινοβουλευτικών σε τεχνοκρατικές θέσεις υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Η λογική αυτή δεν φαίνεται να αποκτά πρόσφυση στο Μαξίμου, το οποίο επιδιώκει την διεύρυνση του πεδίου κοινωνικής απεύθυνσης, κάτι που μπορεί να πετύχει με υπουργοποιήσεις εξωκοινοβουλευτικών. Για την ικανοποίηση ημετέρων ο πρωθυπουργός δίνει περισσότερη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία και μεγαλύτερη πολιτική ευελιξία στην έκφραση θέσεων, εντός βέβαια του οριοθετημένου πλαισίου που δεν υπερβαίνει σε ένταση και θέσεις τα εσκαμμένα όπως αυτά προσδιορίστηκαν με τη διαγραφή Μπογδάνου και την απομάκρυνση Λατινοπούλου.