Οι απάτες με κρυπτονομίσματα έχουν κοστίσει στους επενδυτές περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το 2021, ένας νέος τύπος απάτης αποτελούσε περίπου το ένα τρίτο των 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χάθηκαν εκείνο το έτος: Rug pulls. Σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων blockchain Chainalysis, περιπτώσεις ιδρυτών κρυπτονομισμάτων που εξάντλησαν τα έργα τους από επενδυμένα χρήματα και εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, ήταν υπεύθυνες για ζημίες 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως δείχνει το διάγραμμα, δύο πρόσφατες απάτες Rug pull ήταν αξιοσημείωτες.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η υπόθεση OneCoin, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο όταν η ιδρύτρια του ponzi-scheme -που ξεκίνησε το 2014-, η Ruja Ignatova, εξαφανίστηκε το 2017 και μια κοινή ομάδα δράσης της Europol, της γερμανικής και της βουλγαρικής αστυνομίας έκανε έφοδο στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας το 2018. Εκτιμήσεις τοπθετούν το ύψος των χαμένων κεφαλαίων από 4 δισεκατομμύρια δολάρια έως περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά από έναν πιο αυστηρό ορισμό του rug-pull, το OneCoin δεν πληροί τις προϋποθέσεις για αυτήν τη λίστα, καθώς το νόμισμα δεν είχε τεθεί ποτέ σε δημόσια διαπραγμάτευση ή, στην πραγματικότητα, δεν ήταν αποκεντρωμένο.
Η τουρκική απάτη
Το τουρκικό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Thodex, από την άλλη πλευρά, πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί rug-pull. Τον Απρίλιο του 2021, ο ιδρυτής Fatih Faruk Özer εγκατέλειψε τη χώρα αφού φέρεται ότι χρειάστηκε να κλείσει την πλατφόρμα του λόγω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ενώ στην πραγματικότητα, ο Özer έκανε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια.
Τα επιβεβαιωμένα, μεγάλα rug-pull περιστατικά περιορίζονται μεταξύ 22 και 58 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία είναι μικρά ποσά σε σύγκριση με τις συνολικές κεφαλαιοποιήσεις αγοράς και τους όγκους συναλλαγών κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και το Ethereum, αλλά παρόλα αυτά αποδείχθηκαν καταστροφικά για πολλούς επενδυτές μικρότερης κλίμακας.
Ακόμη και εκτός από τους δημιουργούς κρυπτονομισμάτων με κακόβουλη πρόθεση, οι επιχειρήσεις στον χώρο των αποκεντρωμένων οικονομικών ή του DeFi αποτελούν πολύτιμους στόχους για χάκερ, απατεώνες και απατεώνες λόγω της μη ρυθμιζόμενης φύσης τους.
Συνολικά, κινήσεις που υπερβαίνουν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 αποδόθηκαν σε παράνομη δραστηριότητα, σύμφωνα με την Chainalysis, με τις κλοπές κρυπτονομισμάτων να συνεισφέρουν 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό ποσό. Το 72% των κλεμμένων χρημάτων αποκτήθηκε από πρωτόκολλα DeFi.
You will find more infographics at Statista