Επιβεβαιώνοντας τη γενικευμένη σύγχυση και το πλήρως διαταραγμένο περιβάλλον, οι αγορές διεθνώς έχουν κίνηση – ασανσέρ τελευταία, καθώς την Πέμπτη βυθίστηκαν σε εξαιρετικά μεγάλες απώλειες έως και 3,5% (ιταλικός δείκτης), ενώ την Παρασκευή οι αγοραστές επανήλθαν, οδηγώντας σύσσωμους του δείκτες ξένων αγορών σε σημαντική άνοδο.
- Απώλειες έως 10,30% στις τράπεζες το πενθήμερο
- Εβδομάδα κόπωσης και μειωμένων συναλλαγών
- Μεικτές τάσεις στο ταμπλό όλη την εβδομάδα
- Σε ρηχά νερά η αγορά, απουσιάζει το momentum
Οι επενδυτές άγονται και φέρονται ανάλογα με την τρέχουσα ειδησεογραφία, προχωρώντας σε κινήσεις καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης, μιας ή δύο συνεδριάσεων, εκμεταλλευόμενοι την αλλαγή τάσης. Μολονότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη μεγάλη εικόνα και σε ότι αφορά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που μαστίζει ολόκληρο
Την Πέμπτη κυριάρχησε το κλίμα ανησυχίας για περαιτέρω μεγάλη αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 100 μονάδες βάσης, μέσα στον Ιούλιο, με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού, ενώ την Παρασκευή υπήρξε εκτόνωση. Ρόλο σ’ αυτό έπαιξαν οι ελπίδες αποκλιμάκωσης της κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία, αν και το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο.
Πάντως, υπήρξε γενικευμένη αντίδραση, με τον DAX της Φρανκφούρτης να κερδίζει 2,76%, ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 2,04%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1,69%, ο ιταλικός FTSE MIB +1,84%, o ισπανικός IBEX 35 +1,81%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 413,78 μονάδες με άνοδο 1,79%.
Εκτός κλίματος
Το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε μερικώς αποστασιοποιημένο έναντι του διεθνούς κλίματος, καθώς μπορεί να υποχώρησε το εκλογικό – πολιτικό ρίσκο μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, εντούτοις η διστακτικότητα των ισχυρών χαρτοφυλακίων παραμένει.
Όγκοι και τζίροι έχουν μειωθεί κατακόρυφα παραπέμποντας σε ημέρες εορταστικής ραστώνης, την ίδια ώρα που στην αγορά καταγράφεται επιχειρηματική κινητικότητα, deal ανακοινώνονται, διαγωνισμοί ξεμπλοκάρουν, έργα ανατίθενται και γενικώς δεν υπάρχει στασιμότητα. Όμως, η τεράστια ρηχότητα της αγοράς ακυρώνει οποιοδήποτε «στίγμα» για ασφαλές συμπέρασμα αναφορικά με το momentum.
Κύρια χαρακτηριστικά της εβδομάδας που πέρασε ήταν τα σημάδια κόπωσης, η απουσία αντανακλαστικών, αλλά η σημαντική πτώση των τραπεζικών μετοχών και η υστέρηση των μετοχών της ενέργειας. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 7,24% το πενθήμερο και ήταν η κύρια αιτία που ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να κρατήσει τα επίπεδα των 800 μονάδων με τα οποία φλέρταρε έντονα μέσα στην εβδομάδα.
Η εικόνα της αγοράς
Η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 34,88 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, αποτελώντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις της τρέχουσας χρονιάς. Ασφαλώς με τέτοιο τζίρο αξιόπιστο και στιβαρό momentum υπέρβασης και αλλαγής επιπέδου πάνω από τις 800 μονάδες δεν μπορεί να υπάρξει. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε το πενθήμερο 0,94%, ο FTSE 25 έχασε 1,30% και ο Mid Cap -0,14%.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 794,62 μονάδες, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.896,11 μονάδες με απώλειες 0,48%, ο Mid Cap είχε καλύτερη εικόνα με άνοδο 0,15% στις 1.302,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με νέα πτώση 0,78% στις 449,16 μονάδες.
Στο χώρο του Large Cap κέρδη άνω του 2% είχαν οι Lamda Development, Σαράντης και ElvalHalcor, ενώ μικρότερη άνοδο είχαν οι Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΛΠ, Viohalco, Quest Συμμετοχών και Jumbo. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% είχαν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Aegean Airlines, Τιτάν και Alpha Bank.
Στο μεσαίο χώρο, κέρδη άνω του 4% είχε η Κρι Κρι, στο +2,03% η Profile, +1,90% η AVAX, +2,64% η Entersoft, +1,37% η Fourlis κ.λπ., ενώ πιέστηκε σε ποσοστό 4,37% η Intrakat. Στο σύνολο της αγοράς 55 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 48 με πτώση.
Movers & Shakers