Να επιβάλλει την πολιτική σταθερότητα επιχειρεί ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, καθώς ανακοίνωσε ότι δεν κάνει δεκτή την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία, με αποτέλεσμα ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ να παραμένει στη θέση του, ηγούμενος κυβέρνησης μειοψηφίας.
Να παγώσει τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων, προσπαθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιστεκόμενος στην αλληλουχία γεγονότων που προσπαθεί να πυροδοτήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίηση του η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα με τον τελευταίο να ζητά από τον Ιταλό πρωθυπουργό να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο.
Nωρίτερα, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι ο συνασπισμός εθνικής ενότητας που στήριζε την κυβέρνησή του δεν υπάρχει πια. «Θα υποβάλλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο σήμερα το βράδυ» σημείωσε.
Όπως υπογράμμισε, η μη συμμετοχή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην ψήφο εμπιστοσύνης ήταν «πολύ σημαντική από πολιτική άποψη».
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υφίστανται πλέον οι συνθήκες που θα του επέτρεπαν να συνεχίσει.
Νωρίτερα την Πέμπτη, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, απείχε από ψηφοφορία στη Γερουσία, με αποτέλεσμα ο Ντράγκι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά χωρίς πλειοψηφία. Αμέσως μετά την ψηφοφορία στη βουλή ο Ντράγκι κατευθύνθηκε στο Παλάτσο Κουιρινάλε στη Ρώμη για να συναντήσει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, όπου οι δύο άνδρες είχαν συνομιλίες για σχεδόν μία ώρα.
Ο 74χρονος Ντράγκι επέστρεψε στο γραφείο του χωρίς να προχωρήσει σε δηλώσεις.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης καλλιέργησε εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ενόψει και των εθνικών εκλογών που υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2023.
Ο Ντράγκι ωστόσο ανέβασε τον πήχη, δηλώνοντας ότι δεν θα ήθελε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης χωρίς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που αποτελεί τον μείζονα κυβερνητικό εταίρο.
Το ιταλικό χρηματιστήριο έκλεισε την Πέμπτη με πτώση 3,3%, ενώ το ιταλικό spread έναντι του γερμανικού σκαρφάλωσε σε υψηλό ενός μήνα.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είναι πιθανό ο Ντράγκι να ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης, ή να συνεχίσει να κυβερνά, αφού προβεί σε ανασχηματισμό, αλλά ως κυβέρνηση μειοψηφίας και αναζητώντας ad hoc συναινέσεις στη Βουλή.