Με τις διεθνείς αγορές να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις μέσα σ’ ένα κλίμα μεγάλης ανησυχίας για περαιτέρω μεγάλη αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 100 μονάδες βάσης, μέσα στον Ιούλιο, με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να κρατήσει τα αρχικά του κέρδη και έχασε εκ νέου τις 800 μονάδες.
- Έχασε ξανά τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο
- Απώλειες 5,07% για την Εθνική – Πιέσεις για Lamda, ΜΥΤΙΛ, Alpha, Τιτάν, Πειραιώς
- «Βράχος» ο ΟΠΑΠ με κέρδη 2,42% – Στήριξη από Coca Cola, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ
Αν και η αγορά είχε καλύτερη εικόνα έναντι των ξένων δεικτών, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα του διεθνούς κλίματος για μεγάλο διάστημα, μολονότι έχει κάποιους λόγους θετικής αυτονόμησης, όπως την εξαιρετική πορεία του τουρισμού φέτος, που θα δώσει σημαντικά «καύσιμα» στην ελληνική οικονομία, στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και σε δεκάδες κλάδους που εμπλέκονται σ’ όλη την «αλυσίδα» του κλάδου φιλοξενίας.
Παράλληλα, κάποιες βοήθειες στα αναχώματα που έδειξε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο συγκριτικά με την εικόνα ξεπουλήματος διεθνώς έδωσαν οι θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, καθώς ανέβασε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος από 3,5% σε 4%.
Κλιμάκωση της κρίσης και της ανησυχίας διεθνώς
Η συνεδρίαση σήμερα εκτυλίχθηκε μέσα σ’ ένα εντελώς αφιλόξενο κλίμα, όπου τα χρηματιστήρια απανταχού κατέγραφαν μεγάλη πτώση όλη την ημέρα. Το κλίμα διεθνώς είναι διαταραγμένο, εν μέσω ενός πολέμου σε εξέλιξη αλλά και εν μέσω της πιο μεγάλης ενεργειακής κρίσης στην ιστορία της Ευρώπης και όχι μόνο, που απειλεί να τινάξει στον αέρα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οικονομίες ολόκληρων χωρών.
Το πως θα εξελιχτεί η κατάσταση το φθινόπωρο και το χειμώνα είναι δύσκολο να προβλεφθεί μέσα σ’ ένα περιβάλλον κινούμενης άμμου, όπου τα πάντα αλλάζουν ταχύτατα, «απαιτώντας» από τους οικονομολόγους και τους αναλυτές να ξαναγράψουν από την αρχή τα βιβλία της οικονομίας και της ελεύθερης αγοράς.
Η κρίση της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο την παραγωγική και πολυεπίπεδη «γύμνια» ολόκληρης της Ευρώπης που διαπίστωσε ξαφνικά ότι δεν παράγει ούτε προστατευτικές μάσκες, κάτι που με ρυθμούς κατεπείγοντος σπεύδει τώρα έστω και αργά η ήπειρος να διορθώσει. Παράλληλα, αλλάζουν πολλά στο παγκόσμιο οικονομικό «θρήσκευμα» όπου τα κράτη αναλαμβάνουν την ευθύνη της στήριξης ιδιωτικών επιχειρήσεων για να μη χρεοκοπήσουν, όπως έγινε κατά κόρον με τις αεροπορικές εταιρείες την προηγούμενη διετία, ακυρώνοντας πολλαπλές… δοξασίες περί ελεύθερης αγοράς,, αυτορρύθμισης κ.λπ.
Οι καιροί δεν έχουν προηγούμενο, οπότε βλέπουμε κυβερνήσεις κρατών με ελεύθερη οικονομία και περιορισμένου εύρους παρεμβατισμό, όπως η Γαλλία να κρατικοποιούν μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας για να περιορίσουν το μέγεθος της τεράστιας ακρίβειας της ενέργειας, που δύναται να φέρει πρωτοφανείς κλυδωνισμούς σε ολόκληρες χώρες, αλλά και επιχειρήσεις – κολοσσούς.
Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία
Ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης υπάρχει πολύ μεγάλη πολιτική κρίση, καθώς μετά την παραίτηση Τζόνσον στη Μ. Βρετανία και την τεράστια κυβερνητική κρίση. Σε πολιτική δίνη εισέρχεται και η Ιταλία, καθώς ο Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε αν και κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, αλλά με την αποχή των Πέντε Αστέρων που είχαν αποσύρει τη στήριξή τους στην κυβέρνηση.
Αυτός είναι και ο λόγος που το ιταλικό χρηματιστήριο σήμερα δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις σε όλη την Ευρώπη, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί σε ποσοστό 3,44% χάνοντας 732 μονάδες με κλείσιμο στις 20.554,33 μονάδες. Με μεγάλες απώλειες 1,86% έκλεισε και ο γερμανικός DAX, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 1,41%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,63%, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -1,77%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 απώλεσε το 1,53% της αξίας του. Σημειώνεται πως ενδοσυνεδριακά, οι απώλειες σε όλους αυτούς τους δείκτες ήταν σημαντικά μεγαλύτερες.
Έντονα πτωτικά έως και -2% άνοιξαν και οι δείκτες της Wall Street, όμως όσο περνά η ώρα υπάρχει μια τάση μερικού συμμαζέματος, με τον Dow Jones στο -1,09%, τον S&P 500 στο -0,98% και τον Nasdaq στο -0,78%.
Η πορεία του Χ.Α.
Εντός αυτών των συνθηκών, το Χ.Α. αρχικά κινήθηκε ανοδικά, με το Γ.Δ. να φτάνει έως το υψηλό των 808,59 μονάδων (+0,66%) στις 11:27 π.μ., όμως σταδιακά έχασε όλα τα κέρδη του, πέφτοντας μάλιστα στο χαμηλό των 790,48 μονάδων (-1,59%) στις δημοπρασίες και στις 17:07 μ.μ. Τελικώς, το κλείσιμο βρήκε το Γ.Δ. στις 796,41 μονάδες με πτώση 0,86%, καθώς βγήκαν κάποιες στηρίξεις από κορυφαία blue chips ενώ μειώθηκε η πτώση σε άλλα.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.905,21 μονάδες με πτώση 0,91%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.301,03 μονάδες με πτωση 0,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πιέστηκε σε ποσοστό 3,09% στις 452,67 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,13 εκατ. ευρώ, με τα 11,43 εκατ. ευρώ, ήτοι το 18,39% αυτού να είναι πακέτα.
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ με άνοδο 2,42%, ο ΟΛΠ κέρδισε 2,76%, η ΕΥΔΑΠ +2,07%, ενώ ήπια θετικά έκλεισαν οι Coca Cola HBC, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 5% είχε η Εθνική, στο -3,83% η Lamda Development, -3,85% η Τιτάν, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες των Πειραιώς, Μυτιληναίος, Quest Συμμετοχών, Σαράντης και Alpha Bank.
Στο μεσαίο χώρο κέρδη είχαν οι Πλαστικά Θράκης, Intrakat, Premia, Autohellas, ΕΥΑΘ, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ υποχώρησαν οι Fourlis, Entersoft, Intracom Holdings, Epsilon Net, AVAX και Παπουτσάνης. Στην ευρύτερη αγορά πιέστηκαν μετοχές όπως Επίλεκτος, Attica Bank, Ελγέκα, Revoil, Unibios, MIG, Ελινόιλ, Lavipharm και Π. Πετρόπουλος. Στο σύνολο της αγοράς 43 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 66 που υποχώρησαν.