Σημάδια ανάκτησης ανθεκτικότητας μπροστά στην πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών έδειξε σήμερα Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η ρηχότητα της αγοράς και η μονοδιάστατη εικόνα όπου λίγες μετοχές οριοθετούν το momentum του Γενικού Δείκτη, καθιστούν το Χ.Α. μια αγορά που άγεται και φέρεται εξαιρετικά εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι μετά την ακύρωση των εκλογικών σεναρίων άρα και όλου του ρίσκου που αυτό συνεπάγονταν, η αγορά προσπαθεί να εξισορροπήσει από τις πρόσφατες ισχυρές πιέσεις που είχαν έρθει ακριβώς λόγω αυτού του κινδύνου.
- Κέρδη έως 6,66% στον FTSE 25, κόπωση στις τράπεζες
- Νέα ιστορικά χαμηλά στην Πειραιώς που έχασε εκ νέου 3,23%
- Ρηχή συνεδρίαση με την αξία συναλλαγών μόλις στα 42,6 εκατ. ευρώ
Από την άλλη πλευρά, μετά την ακύρωση αυτών των σεναρίων, η αγορά μπορεί να επικεντρωθεί ξανά στα θεμελιώδη, στα αποτελέσματα των εταιρειών, στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στα deals και σε όλα όσα συνθέτουν την πορεία ενός χρηματιστηρίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τις 21 Ιουνίου όταν και ξεκίνησε το μεγάλο πτωτικό σερί που αποδίδεται ξεκάθαρα στην έξαρση του πολιτικού – εκλογικού ρίσκου, κάτι που φάνηκε από το στέγνωμα των συναλλαγών αλλά και από την πλήρη αποστασιοποίηση του Χ.Α. από το βελτιωμένο τελευταία διεθνές κλίμα.
Θυμίζουμε πως στις 21 Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε κλείσει στις 840,69 μονάδες, ο FTSE 25 ήταν στις 2.027,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν στις 543,63 μονάδες. Σήμερα λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από τις 800 μονάδες κλείνοντας στις 803,28 μονάδες με άνοδο 1,09%, έχοντας μάλιστα υψηλό ημέρας στις 808,20 μονάδες (+1,71%).
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.922,67 μονάδες με άνοδο 1,27%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.307 μονάδες με άνοδο 0,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 467,11 μονάδες με άνοδο 0,46%.
Δύσκολο το διεθνές κλίμα
Η συνεδρίαση εκτυλίχθηκε σε αφιλόξενο κλίμα, καθώς εξ αρχής της ημέρας οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν πτωτικά, ενώ μετά την ανακοίνωση της εκτίναξης του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 9,1% έναντι πρόβλεψης για 8,8% οι πιέσεις εντάθηκαν, ξεπερνώντας και το 1,50% σε κάποιες περιπτώσεις.
Με παρόμοια έντονα πτωτική εικόνα άνοιξαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street όμως σταδιακά μάζεψαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους, με το δείκτη Nasdaq να περνά και σε θετικό έδαφος, έστω και οριακά. Αυτό, βοήθησε τους ευρωπαϊκούς δείκτες να περιορίσουν με τη σειρά τους και τις δικές τους απώλειες, αν και σε δείκτες όπως DAX και Stoxx 600 παραμένουν άνω του 1%.
Μικρός ο τζίρος, ξεχώρισαν Quest, ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil
Πάντως, ο τζίρος στο ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφούμενος στα 42,6 εκατ. ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο δύο μετοχές (ΟΠΑΠ και ΟΤΕ) είχαν τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ. Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν μετοχές που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν πιεστεί σημαντικά, οπότε τώρα κάποιοι επενδυτές είδαν επενδυτικές ευκαιρίες.
Η Quest Συμμετοχών ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,66%, η ΔΕΗ έκλεισε στο +4,91%, η Jumbo +3,67% ύστερα από το +3,21% χθες, Motor Oil +2,36%, Eurobank +1,92%, OTE +1,44% κ.λπ. Πολύ άσχημη η εικόνα της Πειραιώς ξανά που έκλεισε με νέα πτώση 3,23% στα 0,75 ευρώ, επίπεδα που είναι νέα ιστορικά χαμηλά, με την κεφαλαιοποίηση να πέφτει κάτω από το 1 δισ. ευρώ και να διαμορφώνεται στα 937 εκατ. ευρώ! Η αποτίμηση της Πειραιώς είναι κάτω και από τα κεφάλαια που σήκωσε μέσω της αύξησης κεφαλαίου!
Την περασμένη Δευτέρα υποχώρησε σε ποσοστό 6,86%, ενώ χθες Τρίτη είχε ενισχυθεί κατά 0,81%.
Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε η Fourlis με αντίδραση +4,01%, η AVAX κέρδισε 3,98%, η Intrakat +2,30%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης και Κρι Κρι. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν οι Epsilon Net και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 58 ανοδικές και 55 πτωτικές μετοχές.