Το γύρισμα των διεθνών αγορών που μετά την αρκετά καλή αντίδραση της περασμένης εβδομάδας που έδωσε σημαντικές ανάσες σε δείκτες και μετοχές, σήμερα πιέστηκαν σημαντικά ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση όπου μειώθηκαν κατακόρυφα όγκοι και τζίροι, πιστοποιώντας ότι δεν υπήρξε σημαντικό «σήκωμα» κεφαλαίων από το σύστημα.
- Ενεργειακή ανησυχία και πληθωρισμός «έκαψαν» τους αγοραστές της Παρασκευής
- Απώλειες σε Ευρώπη και Wall Street εν μέσω νεών ανησυχιών
- Πιέσεις έως 6,86% στις τράπεζες, κάτω από τα 5 ευρώ η ΔΕΗ
- «Κούφια» η πτώση: Ο τζίρος μειώθηκε 50% έναντι της Παρασκευής
Η πτώση ήρθε πρωτίστως λόγω απουσίας νέων αγοραστών παρά λόγω καταιγισμού ρευστοποιήσεων, κάτι που μαρτυράται από το γεγονός ότι ο τζίρος υποχώρησε στα 40,7 εκατ. ευρώ, που συνεπάγεται μείωση που υπερβαίνει το 50% έναντι της Παρασκευής, όταν και ξεπέρασε τα 85 εκατ. ευρώ.
Αυτό που φέρνει τεράστια ανησυχία στους επενδυτές απανταχού, είναι το νέο «ντέρμπι» μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, ύστερα από τη διακοπή για λόγους συντήρησης της ροής φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream από σήμερα και έως τις 21 Ιουλίου. Πρόκειται για προκαθορισμένη διακοπή, όμως κάποιοι κάνουν… συνειρμούς, θυμίζουν ότι είμαστε σε πόλεμο, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα γίνει άμεση επανέναρξη της ροής του φυσικού αερίου, ή αν ο Πούτιν θα επιλέξει μια μεγαλύτερη… παύση.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει ο αγωγός κλειστός ακόμη και μετά το πέρας της συντήρησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 11 ημέρες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα στην Ευρώπη και κυρίως στη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, τη γερμανική, με απροσδιόριστους ακόμη κλυδωνισμούς.
Παράλληλα, στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα πολύ αυξημένος πληθωρισμός, ενώ οι φόβοι παγκόσμιας ύφεσης υπερβαίνουν -σε αυτή τη φάση- τις ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς. Τα futures του αργού WTI υποχώρησαν περισσότερο από 2% κάτω από τα 103 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κάτω από τα 105 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, αφού σημείωσαν απώλειες την περασμένη εβδομάδα εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, καθώς οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση και πιθανούς νέους περιορισμούς στην Κίνα αντιστάθμισαν τα επίμονα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς.
Εν μέσω αυτού του κλίματος εύλογα οι αγορές σε Ευρώπη και Αμερική κινήθηκαν πτωτικά τη Δευτέρα, συμπαρασύροντας πολύ εύκολα και τις μικρές, περιφερειακές αγορές όπως το Χ.Α.
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., κινούμενος όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά έκλεισε στις 789,58 μονάδες με πτώση 1,57% και κοντά στο χαμηλό ημέρας των 788,88 μονάδων (-1,66%). O FTSE 25 έκλεισε στις 1.887,69 μονάδες με πτώση 1,74%, ο Mid Cap έχασε 0,54% με κλείσιμο στις 1.297,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 4,54% με κλείσιμο στις 462,21 μονάδες.
Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες αλλά και η ΔΕΗ, με την Πειραιώς να υποχωρεί 6,86%, την Alpha Bank -5%, τη ΔΕΗ -4,06%, την Εθνική -4,16%, Eurobank -3,80% ΑΔΜΗΕ -3,11% κ.λπ. Θετικά στον FTSE 25 έκλεισαν μόνο οι Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.
Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά διασώθηκαν μόνο οι Κρι Κρι (+2,86%), Πλαστικά Θράκης (+2,31%), Epsilon Net, Entersoft, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ άνω του 4% έχασε η AVAX, άνω του 3% η Fourlis, με τη Cenergy Holdings στο -2,57%. Στην ευρύτερη αγορά θετικά κινήθηκαν μετοχές όπως Lavipharm, Αλουμύλ, Λανακάμ, Ελγέκα και Dimand, ενώ υποχώρησαν οι Intralot, Βιοτέρ, Ίλυδα, MIG, Γενική Εμπορίου, Medicon, ΑΒΕ, Κέκροπας και Ιατρικό Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς, 30 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 88 με πτώση.