Ανησυχία προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης και στις τράπεζες η διεύρυνση των spreads στα ομόλογα, καθώς ακόμα και σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται, ενώ του γερμανικού αποκλιμακώνεται και μάλιστα ραγδαία.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κάτω από το 1,3%, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να σταθμίζουν τις προοπτικές της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής έναντι των φόβων για ύφεση.
Ο αγωγός Nord Stream 1, ο σημαντικότερος σύνδεσμος φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ ξεκίνησε την ετήσια συντήρηση τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, και οι ροές αναμένεται να σταματήσουν για 10 ημέρες αλλά υπάρχει ανησυχία ότι η παροχή φυσικού αερίου δεν θα επανέλθει στα σημερινά επίπεδα μετά την καθυστέρηση των εργασιών.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές κατέβασαν τον πήχη για αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος κατά 30 μονάδες βάσης σε 135 μονάδες βάσης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ 8,6% και οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα, την πρώτη αύξηση σε περισσότερα από 11 χρόνια, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να επιτύχει αύξηση 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της, μετά από σωρευτική άνοδο 150 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο.
Ανάλυση καμπύλης απόδοσης Ελλάδας
Κανονικά, τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας είναι έχουν υψηλότερα επιτόκια από τα βραχείας διάρκειας. Έτσι, η καμπύλη απόδοσης συνήθως κλίνει προς τα πάνω καθώς αυξάνεται η διάρκεια. Για το λόγο αυτό, το spread (δηλαδή η διαφορά απόδοσης) μεταξύ ενός μακρύτερου και ενός βραχύτερου ομολόγου θα πρέπει να είναι θετικό.
Εάν όχι, η καμπύλη απόδοσης μπορεί να είναι επίπεδη ή ανεστραμμένη.
Η κυρτότητα της καμπύλης μετράται λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες βασικές διάρκειες ομολόγων (συνήθως 2 έτη και 10 έτη, αλλά και άλλες λήξεις).
Διευρύνεται το spread
Όπως φαίνεται και στο γράφημα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων από το γερμανικό bund αυξάνεται εκ νέου. Η διεύρυνση αυτή, όμως, έχει ξεκινήσει πολύ πριν τον πόλεμο, από τον Οκτώβριο του 2021, καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνονταν. Πλέον, μπορεί ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη να οδηγούν σε μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, στην πραγματικότητα όμως η αναπτυξιακή δυναμική υπονομεύεται.