Η πρόοδος στην καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο συνεχίζει να υπολείπεται με αποτέλεσμα οι συνθήκες να επιδεινώνονται και συνάμα και οι κίνδυνοι.
Στην τελευταία έκδοση της έκθεσης Food Security and Nutrition in the World, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος David Beasley είπε ότι το αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι «παγκόσμια αποσταθεροποίηση, πείνα και μαζική μετανάστευση σε άνευ προηγουμένου κλίμακα», παροτρύνοντας τους ηγέτες να δράσουν για να αποφευχθεί η καταστροφή.
Πέρυσι, ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων παγκοσμίως αυξήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά σε μια μέση πρόβλεψη περίπου 768 εκατομμυρίων. Στην υψηλή εκτίμηση των 828 εκατομμυρίων, το 10 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού επλήγη από την πείνα το 2021.
Η πείνα ήταν πιο διαδεδομένη στην Αφρική, όπου επηρεάζει το 20% του πληθυσμού, ενώ το 9% των ανθρώπων σε όλη την Ασία επηρεάζεται επίσης. Η διακοπή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού σιτηρών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρεάζει κατά κύριο λόγο χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα διατροφής, καθώς πολλές από τις φτωχότερες χώρες είναι εισαγωγείς σιτηρών.
Παραδοσιακά η έξαρση του υποσιτισμού και της πείνας αποτελεί βασικό παράγοντα που τροφοδοτεί τα μεταναστευτικά ρεύματα. Καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται απρόσμενα. η ενίσχυση των μεταναστευτικών κυμάτων, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του βιωτικού επιπέδου των πολιτών στις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες, εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, μπορούν να ενεργοποιήσουν επικίνδυνα κοινωνικά αντανακλαστικά που θα υπονομεύσουν την κοιωνική εξέλιξη, θα προκαλέσουν εσωτερικές αντιδράσεις και σθγκρούσεις.
Τέτοιες συνθήκες αποτελούν το ιδανικό “λίπασμα” για την επανεμφάνηση λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων/.