Δεύτερη ημέρα ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο επανήλθε έστω και οριακά πάνω από το όριο ψυχολογίας των 800 μονάδων, σε μια εβδομάδα που στο ξεκίνημά της υπήρξαν σημαντικοί κλυδωνισμοί, με δείκτες και μετοχές να κλείνοντας σε χαμηλά ενάμιση έτους, ενώ υπήρξαν και μετοχές με χαμηλά 28 μηνών (ΑΔΜΗΕ).
- Εβδομάδα αναταράξεων αλλά και αντίδρασης στο Χρηματιστήριο
- Κέρδη έως 6,52% στις τράπεζες, σημαντικά πακέτα στον κλάδο
- Η απομάκρυνση του εκλογικού ρίσκου, έφερε διήμερο αντίδρασης
Κλειδί για την αλλαγή του σκηνικού και την αναθάρρηση των αγοραστών ήταν η κατηγορηματική όσο και πειστική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, κάτι που μονομιάς ακύρωσε όλα τα προεκλογικά σενάρια για το προσεχές φθινόπωρο, όπου όλο το εγχώριο επικοινωνιακό, διαφημιστικό και μεντιακό σύστημα είχε εστιάσει τη δυναμική του.
Σε μια εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη συγκυρία διεθνώς, όπου ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν πολιτικούς – κυβερνητικούς τριγμούς, μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την Ελλάδα θα ήταν αχρείαστη και μια… άσκηση που μόνο αστάθεια, αβεβαιότητα, ανασφάλεια και περαιτέρω πόλωση θα έφερνε στο δημόσιο βίο.
Ξεδιαλύνει το τοπίο
Έτσι, μετά την ακύρωση αυτού του ενδεχομένου και μολονότι τα προβλήματα κάθε άλλο παρά μικρά είναι, η αγορά θα μπορεί να εστιάσει στα αμιγώς επενδυτικά, στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στα deals, στα θεμελιώδη των εταιρειών, στα αποτελέσματα και στα projects. H περίοδος είναι ιδιαίτερα γόνιμη όπως φαίνεται και από την «πυκνή» ειδησεογραφία σε πολλούς κλάδους με αιχμή τις κατασκευές, τις υποδομές και την ενέργεια.
Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος που είναι ο πιο ευαίσθητος δείκτης (χρηματιστηριακά) στις όποιες θετικές ή αρνητικές αλλαγές, έδειξε σημάδια ανακούφισης από το μέσο της εβδομάδας και μετά, καθώς ύστερα από το άδειασμα σε ποσοστό 9% της Τρίτης, την Πέμπτη έκανε ράλι +4,26% και την Παρασκευή +3,91%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής στις 802,16 μονάδες με άνοδο 0,87% έχοντας κινηθεί μόνιμα σε θετική τροχιά για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.921,06 μονάδες με άνοδο 1,10%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.304,74 μονάδες με άνοδο 0,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,91% στις 484,20 μονάδες.
Ξεχώρισε θετικά ο Mid Cap το 5ήμερο
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,45%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,44%, o Mid Cap μετά από καιρό είχε πολύ καλύτερη συμπεριφορά κλείνοντας με άνοδο +1,56%, λόγω της υπεραπόδοσης μετοχών όπως Cenergy Hodlings, Πλαστικά Θράκης, Intracom Holdings κ.α. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση, καθώς παρά την αντίδραση του τελευταίου 3ημέρου, είχε υποχωρήσει άνω του 10% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας.
Θυμίζουμε πως σήμερα το βράδυ ο αμερικανικός οίκος Fitch θα δημοσιεύσει την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία, οπότε μένει να δούμε αν θα έχουμε έκπληξη με κάποια πιθανή αναβάθμιση, κάτι που όμως μάλλον δεν έχει τις περισσότερες πιθανότητες, δεδομένου ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και όχι ευνοϊκές, εν μέσω πολύ υψηλού πληθωρισμού και αύξησης του κόστους δανεισμού.
Η αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση της Παρασκευής διαμορφώθηκε στα 85,15 εκατ. ευρώ, με τα 50,2 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες, σχεδόν τα 30 εκατ. ευρώ τα έκαναν μέσω πακέτων, κάτι που μαρτυρά αυξημένη κινητικότητα και δραστηριοποίηση ισχυρών. Βεβαίως, κυρίαρχη ήταν η Eurobank που διακίνησε τζίρο 24,81 εκατ. ευρώ με πολλαπλά πακέτα, η Alpha Bank διακίνησε 11,90 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 10,51 εκατ. και η Εθνική 9,80 εκατ. ευρώ.
Το ταμπλό
Στο χώρο του Large Cap, η Alpha Bank κυριάρχησε την Παρασκευή με άνοδο 6,52%, στο +395% η Eurobank, +3,18% η Πειραιώς, +2,95% η ElvalHalcor, +2,68% η Coca Cola HBC, +2,67% η Lamda Development και +1,98% η Τιτάν. Πτώση άνω του 3% είχαν οι ΕΛΠΕ και Quest Συμμετοχών, ενώ ηπιότερες απώλειες είχαν οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo κ.λπ.
Στον Mid Cap κέρδη άνω του 3% είχαν οι Intracom Holdings και Profile, στο +2,22% η Epsilon Net, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι AVAX και Entersoft. Στο σύνολο της αγοράς 69 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 48 που υποχώρησαν.