Αντιφατικά και θολά είναι τα μηνύματα από τα εγκαίνια του IGB στην Κομοτηνή στα οποία παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το έργο αποτελεί γέφυρα, αλλά δεν συμβάλει στην διαφοροποίηση του ενεργειακύ μίγματος της Ελλάδας, ενώ βασίζεται στις ροές του αζέρικου TAP, όταν οι σχέσεις Μπακού – Αθήνας είναι σταθερά προβληματικές και το Αζερμπαϊτζάν παραμένει προσδεμένο στο άρμα της Τουρκίας.
Την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου επισήμανε για ακόμη μια φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή αυτή τη φορά τα εγκαίνεια του διασυνδετήριου αγωγού IGB, ενώ ο Βούλγαρος ομόλογός του υπογράμμισε την καλή συνεργασία των δύο χωρών και σε επίπεδο εταιριών.
Να αναδείξει το δίκτυο αγωγών και υποδομών που δημιουργούνται στην Ελλάδα ως νέο πλαίσιο ενεργειακής σταθερότητας επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα προσπάθησε να συνδέσει τις εξελίξεις αυτές με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Σε γεωοικονομικό επίπεδο, ουσιαστικό ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν μέσω της παρουσίας του υπουργού ενέργειας της χώρας. Με δεδομένο, πάντως, ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν έχουν πληγγεί πολλάκις και εσχάτως με τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και καθώς οι Αζέροι ευθυγραμμίζονται με τον άξονα της Άγκυρας και βρίσκονται κοντά με τη Ρωσία, η σημειολογία της παρουσίας του υπουργού Ενέργειας της χώρας είναι ισχυρή.
όσον αφορά τη συνεσφορά του έργου στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αυτή δεν αναμένεται ουσιαστική, σε αυτή τη φάση, αλλά αποτελεί κίνηση στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού. Ωστόσο, οι στενές σχέσεις Μπακού – Άγκυρας, η διέλευση του αγωγού από τουρκικό έδαφος και ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή, αποτελούν παράγοντες που περιορίζουν τη γεωστρατηγική αξία του έργου για την Ελλάδα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο IGB, όπως και οι διασυνδετήριοι αγωγοί με Βόρεια Μακεδονία και Ιταλία, σε πρώτη φάση, θα μεταφέρουν αζέρικο φυσικό αέριο που ρέει μέσω του TAP, ο οποίος διέρχεται μέσω Τουρκίας, όπως άλλωστε και ο TurkStream.
Απάντηση στη Ρωσία
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την ευκαιρία των εγκαινίων του IGB για να επιτεθεί στη Ρωσία, οξύνοντας έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις που βρίσκονται σε ιστορικό ναδίρ.
«Δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ τη συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας, απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε έναν ωμό εκβιασμό.
Αυτά είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του, δίνοντας έτσι αντιρωσικό τόνο σε έργα ενεργειακής ασφάλειας. Αυτό συνεπάγεται ότι τα έργα αυτα επιβαρύνονται πλέον από πρόσθετους γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς η ελληνική πλευρά τα προωθεί ως απάντηση και όχι ως αναγκαίες υποδομές διεύρυνσης της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης του μίγματος προμηθευτών για ολόκληρη την περιοχή.
“Η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως ένα μέσο αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης και αμοιβαίας προόδου»
τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Ροδόπη, παρουσία και του βούλγαρου ομολόγου του, Κίριλ Πέτκοφ, κατά τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB, που συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με το δίκτυο της Βουλγαρίας και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος σε πρώτη φάση.
«Ο αγωγός θα αποτελέσει μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές οι οποίες δρομολογούνται, μαζί με τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία, με την Ιταλία, ένα αξιόπιστο δίκτυο διακίνησης φυσικού αερίου προς τις αγορές πρώτα και πάνω απ’ όλα των Βαλκανίων, δευτερευόντως της ίδιας της Ευρώπης, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τις πηγές προμήθειάς του. Ενισχύουν έτσι την ενεργειακή ασφάλεια, την εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χωρών. Και γίνονται ένα “ανάχωμα” στο τεχνητό ράλι τιμών ενέργειας που – όπως ξέρετε – ροκανίζουν προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων»
υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως σημείωσε,
«ο IGB είναι ένας ενεργειακός αγωγός. Αλλά, ταυτόχρονα είναι και ένας “αγωγός αξιών”, που θα μεταφέρει το μήνυμα της εθνικής ασφάλειας, της Βαλκανικής αλληλεγγύης, της διακρατικής συνεργασίας και ευημερίας των λαών. Είναι μηνύματα που αποκτούν στον ταραγμένο μας κόσμο, ιδιαίτερη σημασία. Σε μια περιοχή, όπου δυστυχώς ακόμα διατηρείται μία εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας, στην οποία πάντως απαντούν και η διεθνής πραγματικότητα, αλλά και η εθνική μας ετοιμότητα»
επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του έργου.
«Ίσως έβλεπε πιο μπροστά από τις εξελίξεις. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά – τον είχα επισκεφτεί λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Σόφια – μου είπε “πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τελειώσουμε τον IGB μια ώρα αρχύτερα”. Και πράγματι, υπήρχε εβδομαδιαία επικοινωνία, γίναμε σχεδόν de facto project managers του έργου αυτού και ίσως διαβλέπαμε πόσο κρίσιμη είναι η ολοκλήρωση του IGB σε μία συγκυρία όπου ουσιαστικά η Βουλγαρία έχει πάψει να έχει πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο»
είπε ο πρωθυπουργός.
Πετκόφ: Κλειδί η συνεργασία
Στον συντονισμό των πλευρώ και στο πνεύμα συνεργασίας που κατέστησε δυνατή την ολοκλήρωση του IGB εστίασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ.
«Ο συντονισμός δεν είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα. Χρειάζεται ένας αφοσιωμένος ηγέτης, ένας αφοσιωμένος φίλος που συμμερίζεται τον ίδιο σκοπό. Αυτό αποδείξαμε τους τελευταίους έξι μήνες. Θυμάμαι τα μηνύματα και τις κλήσεις που ανταλλάσσαμε σε εβδομαδιαία βάση για να φέρουμε το έργο εις πέρας. Εκτιμώ επίσης την άμεση επικοινωνία που είχαμε με την ηγεσία του ICGB και της ΑΒΑΞ. Είναι και οι δύο επίτιμοι καλεσμένοι εδώ. Αποδείξαμε ότι όταν έχουμε ένα σκοπό και μια αποστολή και όταν υπάρχει πραγματική ηγεσία και από τις δύο πλευρές, τότε μπορούμε να πετύχουμε τον σκοπό μας»
Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι ο Πετκόφ μίλησε για τακτικές -εβδομαδιαίες- επικοινωνίες με τους επικεφαλής των εταιριών, αλλά δεν αναφέρθηκε σε αντίστοιχες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αζέρικη σφήνα
Στην τελετή εγκαινίων μίλησε επίσης ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθύνων σύμβουλος του ICGB Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος και η διευθύνουσα σύμβουλος της κοινοπραξίας ICGB AD Teodora Georgieva. Παρέστησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Alexander Nikolov, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κίριλ Πέτκοφ μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του αγωγού, όπου «άνοιξαν» συμβολικά τη στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου. Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, οι δυο Πρωθυπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Η ταυτότητα του έργου
Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας, στην περιοχή της Κομοτηνής, με το αντίστοιχο δίκτυο της Βουλγαρίας στην περιοχή Stara Zagora.
Σε πρώτη φάση, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, ενώ η δυναμικότητά του μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.
Ο IGB, που συμπεριλήφθηκε στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίχθηκε ως έργο εθνικής προτεραιότητας από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αποτελεί σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών, καθώς βελτιώνει τη σύνδεση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον Νότιο Διάδρομο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Η λειτουργία του IGB, η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει σε εμπορικό επίπεδο το φθινόπωρο, το αργότερο την 1η Οκτωβρίου, πιστοποιεί και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας ως πύλης για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδεύσεων, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απεξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με τον υπό κατασκευή πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης (FSRU), βελτιώνει ουσιαστικά την κάθετη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος με τις αγορές των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.