Την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο ΗΠΑ αγγίζει σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδος το ευρώ δημιουργώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ότι αφορά το διεθνές εμπόριο όσο και στα πληθωριστικά φαινόμενα.
Η ισοτιμία του 1 ευρώ προς 1 δολάριο σαφέστατα προέρχεται από την μεγάλη αύξηση επιτοκίων της FED κατά 0,75% και την χαμηλή αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ (0,25%) αλλά και σημαντικές δομικές αλλαγές ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ουσιαστικά οδηγεί κεφάλαια στο αμερικανικό νόμισμα με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται η αξία του έναντι του Ευρώ. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το πετρέλαιο αποτιμάται σε αμερικανικά δολάρια (δολάρια ανά βαρέλι) οδηγεί σε νέα αύξηση τιμών του (και στο brent και βέβαια στο πετρέλαιο Texas το γνωστό WTI) και δημιουργεί αλυσιδωτές αυξητικές τάσεις στον πληθωρισμό. Έτσι εκεί που η ΕΚΤ περίμενε να κοπάσει ο πληθωρισμός μέσα στο καλοκαίρι, οι αναλυτές περιμένουν τώρα ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον.
Θα ακριβύνουν τα εισαγόμενα
Σε ότι αφορά τις διακρατικές συναλλαγές, οι εισαγωγές της Ε.Ε από τις ΗΠΑ θα ακριβήνουν και θα δημιουργήσουν προβλήματα στα εμπορικά ισοζύγια πολλών κρατών. Ενδεικτικά, από την άνοδο του δολαρίου θα επηρεαστεί και η Γερμανία και Γαλλία και η Ολλανδία και βεβαίως η Ιρλανδία που είναι η κοντινότερη σε νοοτροπία και συναλλαγές ευρωπαική χώρα με τις ΗΠΑ.
Επιπτώσεις θα υπάρξουν και σε συγκεκριμένα είδη υψηλής τεχνολογίας (υπολογιστές, ιατρικά μηχανήματα, χημικά προιόντα, τρόφιμα και ποτά) τα οποία θα ακριβύνουν πολύ για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Για την Ελλάδα, μία από τις πλέον θετικές εξελίξεις είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός θα γίνει πιο φθηνός για τους αμερικανούς με αποτέλεσμα να περιμένουμε από φέτος σημαντική αύξηση των κρατήσεων σε ξενοδοχεία αλλά και σε καταναλωτικές δαπάνες.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση ανάκαμψης των οικονομιών μέσα στο 2022, η αμερικανική οικονομία θα προηγηθεί της ευρωπαικής ανάκαμψης όπως συμβαίνει τις τελευταίες 8 δεκαετίες τουλάχιστον.
Προς μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στο Ευρώ από τον Σεπτέμβριο
Για την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά η ευθύνη μετατίθεται από τους γερμανούς προς την ΕΚΤ η οποία και καθυστέρησε να συνειδητοποιήσει ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος εχθρός γι τις ευρωπαικές οικονομίες απ’ ότι η χαμηλότερη ανάπτυξη και ότι η αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ (μόλις 0,25%) είναι αναιμική. Η ΕΚΤ βέβαια τονίζει ότι για τις χώρες της περιφέρειας προέχει η ανάπτυξη και όχι τόσο ο πληθωρισμός.
Πάντως σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές από την ελληνική τραπεζική αγορά, αναμένονται μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο που θα συγκλίνουν με τις αντίστοιχες αμερικανικές.