Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες ζητούν κρατική διάσωση αδυνατώντας να δαιχειριστούν την έκρηξη των τιμών ενέργειας και ελλείψει εναλλακτικών λύσεων. Έτσι μετά τη γαλλική EDF που κρατικοποιήθηκε, τώρα διάσωση ζητά και η γερμανική Uniper, επιβαρύνοντας το ήδη αρνητικό κλίμα και εντείνοντας τους φόβους για ντόμινο καταρρεύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που αναπόφευκτα θα έχει αντίκτυπο και στις τράπεζες.
Οι κρατικοποιήσεις και διασώσεις ενεργειακών εταιριών καθίστανται αναπόδραστος μονόδρομος καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν λύσεις για να μπορέσουν να εφαρμόσουν κοινωνικές πολιτικές, ώστε να αποφευχθούν αναταρραχές λόγω των αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων του πληθωρισμού και της ενέργειας, οι οποίες συνδυαστικά οδηγούν σε υποβάθμιση του επιπέλου διαβίωσης των πολιτών.
Αίτηση για υπαγωγή στα κρατικά μέτρα σταθεροποίησης επιχειρήσεων ενέργειας της Γερμανίας υπέβαλε σήμερα η εταιρία προμήθειας, αποθήκευσης και εμπορίας φυσικού αερίου Uniper, η οποία το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του περιορισμού της προμήθειας από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η πρόταση προβλέπει συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και μέρες σε διαπραγματεύσεις με την Uniper, έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στη χώρα, αλλά, σύμφωνα τουλάχιστον με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης.
Μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται είναι η επένδυση «πολλών» δισεκατομμυρίων ευρώ σε μερίδιο της εταιρίας ή ένα μίγμα κρατικής επένδυσης και μετακύλισης μέρους του κόστους στους πελάτες.
Η νέα γερμανική νομοθεσία επιτρέπει υπό ειδικές συνθήκες την προσαύξηση των τιμών για όλους τους πελάτες φυσικού αερίου. Στην πρόταση που κατέθεσε ο μεγαλομέτοχος της Uniper, η φινλανδική Fortum, περιλαμβάνονται ακόμη η αναδιάρθρωση της εταιρίας και η δημιουργία κρατικής εταιρίας ασφάλειας εφοδιασμού.
Εθνικοποιήθηκε η EDF
Η γαλλική κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο του ενεργειακού (πυρηνικού) κολοσσού της Electricite de France (EDF), που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη χειρότερη κρίση του κλάδου στη Γηραιά Ηπειρο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
«Η έκτακτη συνθήκη με την κλιματική αλλαγή υπαγορεύει δυναμικές και ριζοσπαστικές αποφάσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας έναντι των συνεπειών του πολέμου και των σοβαρότατων προβλημάτων που θα ανακύψουν»,
δήλωσε στο κοινοβούλιο χθες η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν. «Γι’ αυτό επιβεβαιώνω την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF». Η κ. Μπορν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο εθνικοποίησης της εταιρείας, που ανήκει αυτή τη στιγμή κατά 84% στο κράτος.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας του ότι τμήμα του ενεργειακού ομίλου θα πρέπει να περάσει στα χέρια του δημοσίου, ούτως ώστε να στηριχθούν η γαλλική ενεργειακή αυτονομία και το σχέδιο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, με την κατασκευή νέων ατομικών σταθμών.