Προεκλογικού ύφους και χαρακτήρα ήταν η πρωτολογία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για την Κοινωνία που ο ίδιος προκάλεσε, καθώς εκτός από την απαρίθμηση του κυβερνητικού έργου, ο ίδιος εξήγγειλε φοροελαφρύνσεις για το 2023!
Μια ακόμη άτυπη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην αντιπολίτευση, να εστιάσει μονοθετικά σε δείκτες που σκιαγραφούν την επιτυχία του κυβερνητικού έργου και να… εξαγγείλει νέες παροχές, αυτή τη φορά με τη μορφή φοροελαφρύνσεων.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, θέλοντας να στείλει σήμα συσπείρωσης και να απαντήσει σε διαρροές για εσωτερική αμφισβήτησή του από Καραμανλή και Σαμαρά.
Χρονικά, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις, έχει επωμιστεί σημαντικό πολιτικό κόστος και αναζητά να κεφαλαιποιήσει τις έως τώρα παροχές και να καταγράψει την αντίδραση της κοινωνίας σε αυτές. Έτσι. το Μαξίμου επιχειρεί να διαπιστώσει αν οι απώλειες είναι αναστρέψιμες μέσω πόλωσης και διλημμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση , το εγχείρημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μπορεί να μην είναι πρόσφορο.
Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες ομιλίες έχουν κοινό τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς και αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο, ενώ αποδυναμώνουν την επιρροή της κυβέρνησης στα διεθνή φόρα.
Εξαγγελίες
Την 1/1/2023 αυτή η κυβέρνηση θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους και την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Η εισφορά αλληλεγγύης, μπορεί να είναι μέτρο ευρείας βάσης, αλλά παράλληλα αναλογικό, που σημαίνει ότι η κατάργησή της θα ωφελήσει τα μεγαλύτερα εισοδήματα, έναντι των μικρότερων. Επίσης, η έννοια ξεπάγωμα των συντάξεων, δεν είναι σαφής, καθώς οι συντάξεις στο παρελθόν παρακολουθούσαν τον τιμάριθμο, ενώ συνέχεια εντάχθηκαν σε άλλο πλαίσιο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένη αύξηση, ούτε την εφαρμογή μηχανισμού παρακολούθησης του πληθωρισμού.
Σε ρητορικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε εκφράσεις από το playbook των εκσυγχρονιστών, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας»
τόνισε ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, εμπλούτισε τις διατυπώσεις με υποδόριους εθνικούς προσδιορισμούς και προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του από την Αριστερά, απορρίπτοντας την έννοια λαός.
Έτσι, ο πρωθυπουργός, καθιστά σαφές, ότι στο δρόμο για τις κάλπες θα επιχειρήσει να δημιουργήσει δίπολο μεταξύ αυτών που νοιάζονται για την Έλληνα πολίτη, έναντι αυτών που εξισώνουν τους Έλληνες φορολογούμενους με όλους όσους ζουν στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να λανσάρει εκ νέου την έννοια των νοικοκυραίων. Ταυτόχρονα, όμως, προσπαθεί να δώσει “εργαλεία” για την επανασύνδεση με τη λαϊκή δεξιά και ενδεχομένως και με την ακροδεξιά, επιμένοντας στον προσδιορισμό των πολιτών με εθνική ταυτότητα, μιλώντας για Έλληνες και Ελληνίδες. Αν και νομικά αυτό είναι αυτονόητο, η πολιτική ανάδειξη του όρους, στο πλαίσιο νομοσχεδίου παροχών έχει αυξημένο ειδικό βάρος.
Capital controls VS Επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ακόμη δίπολο επαναφέροντας το ζήτημα των capital controls σε αντίστιξη με τις επενδύσεις και τη μείωση της ανεργίας.
«Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε»
είπε.
Μείωση ανεργίας
«Ευτυχώς όλα αυτά σήμερα ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την με δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ , ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.