Τα ρέστα του παίζει πολιτικά ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς το σκάνδαλο Πίντσερ πυροδότησε ένα άνευ προηγουμένου κύμα παραιτήσεων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα πάνω από 30 άτομα να έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση!
- Έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για πρόταση μσμφής
- Ωστόσο, ο Τζόνσον απολαμβάνει ασυλία για ένα έτος από την προηγούμενη
- Δέχεται μεγάλες πιέσεις να παραιτηθεί
- Φήμες για τροποποίηση των κανονισμών της Επιτροπής 1922
Ο ίδιος πάντως, δηλώνει ότι θα παλέψει μέχρι τέλους. Είναι όμως πλέον ξεκάθαρο ότι ετοιμάζεται νέα πρόταση μομφής, η οποία θα κατατεθεί μέχρι το τέλος της ημέρας στη Βουλή και την οποία θα στηρίξουν -όπως όλα δείχνουν- και μέλη της κυβέρνησης.
Νέα πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον είναι πιθανό να κατατεθεί και σήμερα. Πηγές από την Επιτροπή του «1922» που επιβλέπει τέτοιες ψηφοφορίες, αναφέρουν ότι αναμένεται από σήμερα Τετάρτη (6.7.2022) το βράδυ να ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει σε νέα πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον.
Ο Λάρκιν τόνισε ότι οι κανόνες της Επιτροπής, που επί του παρόντος δίνουν στον Τζόνσον ασυλία μέχρι το επόμενο έτος από μια ψηφοφορία για πρόταση μορφής, πιθανότατα θα αλλάξουν σήμερα το απόγευμα.
Το κύμα παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών των Τόρις συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί πάνω από 30, από τους οποίους οι 6 τις τελευταίες ώρες.
Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος Κρις Σκίντμορ και Τομ Χαντ υπέβαλαν σήμερα επιστολή στην Επιτροπή 1922 του κόμματός τους, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται αντιμέτωπος με ολοένα και περισσότερα αιτήματα για την παραίτησή του. Αν τελικά καταστεί δυνατή η αλλαγή ή παράκαμψη των κανόνων της επιτροπής, τότε ο Τζόνσον θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφιστεί.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι Τόρις θα διεξάγουν συνέδριο, στο οποίο δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Τζόνσον και θα εκλέξουν διάδοχό του. Όπως ακριβώς συνέβη με τον Τζόνσον, αρχικά, ο οποίος διαδέχθηκε την Τερέζα Μέι.
Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο Τζόνσον να εξαναγκαστεί σε παραίτηση, εφόσον αντιληφθεί ότι έχει απωλέσει ουσιαστικά τη στήριξη του κόμματος και ολόκληρου του μηχανισμού και θα είναι αδύνατο να συνεχίσει να κυβερνάει.
Τελευταίες εξελίξεις:
- Ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι δεν θα ήταν «υπεύθυνο» απλώς να «φύγουν» από τη δουλειά – αλλά δεν αρνήθηκε ότι ο ανώτερος υπουργός Μάικλ Γκόουβ του ζήτησε να παραιτηθεί.
- Η ροή παραιτήσεων συνεχίζεται αδιάκοπα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ισότητας Kemi Badenoch, του υπουργού Οικονομικών John Glen,
- Ο υπουργός Εκπαίδευσης Robin Walker και ο υπουργός Περιβάλλοντος Jo Churchill έχουν αποχωρήσει. Συνολικά, περισσότερα από 30 κυβερνητικά στελέχη έχουν πλέον παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Τζόνσον τις τελευταίες 24 ώρες.
- Συντηρητικοί βουλευτές έχουν αρχίσει ήδη να εξετάζουν πιθανές αλλαγές στον κανόνα του κόμματος που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εκδίωξη του Τζόνσον.
- Ο Τζαβίντ εξαπέλυσε επίθεση στην ακεραιότητα και το ιστορικό του Τζόνσον στην εξουσία, στη δήλωση παραίτησής του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Προειδοποίησε τους συναδέλφους του που εξακολουθούν να υπηρετούν στο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον ότι το να μην κάνεις τίποτα εξακολουθεί να είναι «μια ενεργή απόφαση».
Auditor’s note: Ο Τζόνσον και οι φίλοι του
Οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία δεν έχουν μόνο αντίκτυπο στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς, δεδομένης της έντασης με τη Ρωσία, το ρόλο της χώρας στο NATO και τη στάση της στην Ουκρανία.Άλλωστε, στο παρελθόν, η Ρωσία έχει κατ επανάληψη επιχειρήσει να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Τόσο στο Brexit όσο και στην επιλογή και εν συνεχεία εκλογή Τζόνσον υπήρχαν έντονες -αλλά μη επιβεβαιωμένες- φήμες ότι υπήρχε δάκτυλος είτε του Πούτιν, είτε του Τραμπ, είτε και των δύο.
Ο Τζόνσον θεωρείται ο τελευταίος του τραμπικού κύματος, ενώ είχε ευθυγραμμιστεί με τους συνωμοσιολόγους τόσο στη διαχείριση του κορονοϊού όσο και σε σειρά άλλον θεμάτων.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο Μπόρις Τζόνσον έχει στηρίξει σθεναρά τον Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε με την Τουρκία την πρώτη εμπορική συμφωνία μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και αποτελεί σθεναρό υποστηρικτή των τουρκικών θέσεων σε μια σειρά από ζητήματα και φόρα.