Ανθίσταταται στις πιέσεις για να παραιτηθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ και η διαδικασία αλλαγής των κανόνων της Επιτροπής 1922 αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκη, με αποτέλεσμα η ασυλία του ενός έτους να υφίσταται ακόμα.
Με τη μισή κυβέρνηση να έχει διαβεί την πόρτα της εξόδου και τις παραιτήσεις να αυξάνονται διαρκώς, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να αντέχει στις πιέσεις να παραιτηθεί και αναζητά λύσεις εκ των ενόντων. το ζήτημα, πλέον, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι η απομάκρυνση του Τζόνσον από την πρωθυπουργία, αλλά ο χρόνος και οι όροι που θα γίνει αυτό.
Auditor’s note: Αδιέξοδα και λύσεις
Οι Τόρις μοιάζουν εγκλωβισμένοι σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, με έναν πρωθυπουργό που δεν θέλουν και με διαδικασίες που δεν τους επιτρέπουν να τον αλλάξουν. Η κυβερνητική δυσλειτουργικότητα έχει πλέον αντίκτυπο τόσο στη διεθνή θέση και ρόλο της χώρας, όσο και πολιτικό κόστος στο εσωτερικό. Έτσι, ο σκληροί των Τόρις θα πρέπει να βορυν έναν πικρό συμβιβασμό, αντίστοιχο με αυτό στον οποίο κατέληξαν με την Τερέζα Μέι: να αφήσουν τον Τζόνσον να αποχωρήσει με τους όρους του, καθορίζοντας όμως τον χρόνο.Εν συνεχεία μένει να απαντηθούν αρκετά ερωτηματικά, όπως ποιοί και γιατί οδήγησαν την κατάσταση αυτό το σημείο, πως κατάφερε να θωρακιστεί ο Τζόνσον κερδίζοντας μια ανώριμη πρόταση μομφής και γιατί έκασε μετά το οσκάνδαλο Πίντσερ; Είναι τελικά στόχος η απομάκρυνση του Τζόνσον ή ποδηγέτηση και χαλιναγώγησή του;
Η στάση του Τζόνσον
Ο Μπόρις Τζόνσον απορρίπτει εκ νέου, κατηγορηματικά, όλες τις φωνές που του ζητούν να παραιτηθεί, καθώς όπως υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε «χάος». Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Βρετανία: Αρνείται να παραιτηθεί ο Τζόνσον, αλλά η κλεψύδρα αδειάζει
Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, μόλις πριν από έναν μήνα, ήταν πια σαφές στα μάτια των περισσοτέρων πως το μέλλον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και ασταθές για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Κανείς δεν περίμενε, ωστόσο, πως η επόμενη κρίση θα ακολουθούσε την προηγούμενη κατά τρόπο τόσο άμεσο και… σαρωτικό.
Πριν από ακριβώς έναν μήνα, το βράδυ της 6ης Ιουνίου, ο Μπόρις Τζόνσον βγήκε «νικητής» μέσα από την εσωκομματική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας που είχαν κινήσει εναντίον του δεκάδες βουλευτές της κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης.
Συνολικά 211 βουλευτές είχαν ψηφίσει τότε υπέρ του νυν πρωθυπουργού, και 148 κατά, με τον Τζόνσον να επιβιώνει μεν πολιτικά, έχοντας όμως χάσει την εμπιστοσύνη του 41,2% των εν ενεργεία βουλευτών της παράταξής του.
Συγκριτικά, σε μια ανάλογη ψηφοφορία, τον Δεκέμβριο του 2018, η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε επικρατήσει με 200 ψήφους υπέρ έναντι 117 κατά. Η Μέι είχε, με άλλα λόγια, επιβιώσει εξασφαλίζοντας ποσοστό καλύτερο από εκείνο του Τζόνσον, χωρίς όμως να καταφέρει τελικώς να μακροημερεύσει στην πρωθυπουργία και την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος. Έως και την Άνοιξη του 2019, εκείνη ήταν ήδη, επί της ουσίας, παρελθόν.