Νέα κυβερνητική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση, αντιμετωπίζει ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς το “σκάνδαλο Πίντσερ” οδήγησε στην παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών.
Την παραίτησή τους, στον απόηχο του σκανδάλου Πίντσερ, ανακοίνωσαν απόψε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.
Οι κλυδωνισμοί από τις παραιτήσεις αναμένεται να μεταδοθούν από την κυβέρνηση στο κόμμα. Αν και ο Τζόνσον έχει μόλις επιβιώσει από πρόταση δυσπιστίας, το πολιτικό του μέλλον παραμένει αβέβαιο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε ότι:
«Οι πολίτες περιμένουν δικαίως να διενεργείται σωστά η διακυβέρνηση της χώρας, με επάρκεια και σοβαρότητα. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ και γι’ αυτό παραιτούμαι».
«Έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές» τόνισε ο Σουνάκ στην επιστολή του προς τον Τζόνσον.
Ο παραιτηθείς υπουργός Υγείας τόνισε προς τον Μπόρις Τζόνσον ότι «δεν μπορεί πλέον, με καλή συνείδηση, να συνεχίσει να υπηρετεί σε αυτήν την κυβέρνηση».
Ο κ. Τζαβίντ ανέφερε στο Twitter: «Μίλησα με τον Πρωθυπουργό για να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Ήταν τεράστιο προνόμιο να υπηρετήσω σε αυτόν τον ρόλο, αλλά λυπάμαι που δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω με καλή συνείδηση».
Η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, που θεωρείται πιθανή υποψήφια για ηγεσία, είπε ότι στηρίζει «100% τον πρωθυπουργό», αναφέρει η PA Media.
Το σκάνδαλο Πίντσερ
Νωρίς το απόγευμα, από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε δημόσια συγγνώμη για τον διορισμό του Κρις Πίντσερ σε κυβερνητικό πόστο, μολονότι γνώριζε ότι υπήρχε καταγγελία κατά του βουλευτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί για την καταγγελία το 2019 – αλλά είχε κάνει λάθος καθώς δεν μερίμνησε για το θέμα.