Είσαι σωστός και νομοταγής πολίτης και έχεις φροντίσει να ανανεώσεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, ώστε να κυκλοφορείς με ασφάλεια και υπευθυνότητα στους δρόμους.
Πλέον, έχεις την ασφάλεια που σε καλύπτει ό,τι κι αν συμβεί ή μήπως όχι; Εντάξει, εάν έχεις αγοράσει το βασικό πακέτο καταλαβαίνεις ότι δεν θα αποζημιωθείς εάν σου κλέψουν το αμάξι, αλλά με τα τρακαρίσματα είσαι εντάξει, σωστά; Πολλοί θεωρούν ότι η ασφάλεια του αυτοκινήτου, είναι το μαγικό συμβόλαιο που σε προστατεύει στις δύσκολες στιγμές της οδηγικής σου καριέρας ωστόσο, όπως και σε όλα τα συμβόλαια, υπάρχουν εξαιρέσεις.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες τονίζουν ότι πρέπει να διαβάσεις όλους τους όρους του συμβολαίου σου, που περιλαμβάνουν και τις εξαιρέσεις. Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι οδηγοί δεν διαβάζουν τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» και συχνά βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν τους ανακοινώνεται από την ασφαλιστική εταιρεία, ότι «δεν καλύπτεται η περίπτωση». Μαζί θα δούμε κάποιες περιπτώσεις όπου δεν σε καλύπτει η ασφάλεια του αυτοκινήτου. Διάβασε προσεκτικά τους περιορισμούς και προφύλαξε τον εαυτό σου από αυτήν την άσχημη συγκυρία.
Πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;
- Όταν έχεις πιει: Έχεις βγει έξω, έχεις πιει λίγο παραπάνω και τράκαρες; Η κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή φαρμάκων μπορεί να σε οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό και σύγχυση και εν τέλει να μειώσει την οδηγική σου ικανότητα και εύλογα θεωρείται παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρο 42 Ν. 2696/1999). Σε αυτή την περίπτωση, η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αποζημιώσει τον άλλο οδηγό (εάν φταις) και να ζητήσει από εσένα το ποσό που κατέβαλε.
- Εάν κλαπεί το αυτοκίνητο ή εμπλακεί σε εγκληματική ενέργεια: Μπορεί εσύ να είσαι το θύμα αυτής της υπόθεσης, ωστόσο η ασφαλιστική δεν θα σε καλύψει. Στο ασφαλιστικό σου συμβόλαιο αναγράφεται, ότι σε περιπτώσεις πρόκλησης ζημιών ή ατυχημάτων από κλεμμένα οχήματα ή οχήματα που έχουν αφαιρεθεί με αθέμιτο τρόπο από τον νόμιμο κάτοχό τους, η ασφαλιστική εταιρεία δεν θα σε καλύψει. Το ίδιο ισχύει για περιπτώσεις που τα οχήματα έχουν κλαπεί και εμπλέκονται σε κάποια εγκληματική ενέργεια.
- Είσαι κάτω από 23 και δεν έχεις επασφάλιστρο νέου οδηγού: Μπορεί να είσαι νέος, όμως αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι αμέλησες να πληρώσεις το επασφάλιστρο του νέου οδηγού. Η οδήγηση στις ηλικίες 18-23 έχει αποδειχθεί από μελέτες και έρευνες των ασφαλιστικών εταιρειών, ότι εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την πρόκληση κάποιου ατυχήματος. Οι ασφαλιστικές λοιπόν, υποχρεώνουν τους οδηγούς να πληρώνουν ένα επασφάλιστρο, ως επιπλέον κάλυψη. Αφού συμπληρώσεις το 23ο έτος της ηλικίας σου ή/και συμπληρώσεις ένα χρόνο από την ημέρα απόκτησης του διπλώματος, μπορείς να σταματήσεις να πληρώνεις το επασφάλιστρο.
- Δεν έχεις άδεια οδήγησης για το όχημα που οδηγείς: Η ασφαλιστική μπορεί να υπαναχωρήσει από τις υποχρεώσεις του συμβολαίου, αν εμπλακείς σε ατύχημα με όχημα για το οποίο δεν διαθέτεις την κατάλληλη άδεια οδήγησης (π.χ. έχεις δίπλωμα μόνο για ΕΙΧ αυτοκίνητο και οδηγείς φορτηγό).
- Χρησιμοποιείς το όχημά σου για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που έχεις δηλώσει στην ασφαλιστική: Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας που χρησιμοποιεί το ιδιωτικό/επιβατικό του όχημα για να μεταφέρει εμπορεύματα, το έχει ουσιαστικά μετατρέψει σε φορτηγό. Αν το όχημα που εμπλέκεται στο τροχαίο έχει δηλωθεί στο ασφαλιστικό συμβόλαιο με διαφορετική χρήση από εκείνη που είχε την ώρα του ατυχήματος, τότε η ασφαλιστική έχει δικαίωμα να μην σε καλύψει.
- Άλλες περιπτώσεις: Άλλες περιπτώσεις που η ασφαλιστική έχει δικαίωμα να αρνηθεί την κάλυψη είναι: αν συμμετέχεις σε «κόντρες» ή παράνομους αγώνες με το όχημά σου ή αν προκαλέσεις εκ προθέσεως ζημιά ή ατύχημα ή εάν μεταφέρεις περισσότερους επιβάτες από αυτούς που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας.