Μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις όχι μόνο του 2022 αλλά και των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου δείκτες και μετοχές καταποντίστηκαν, καμιά μετοχή του Large Cap δεν έκλεισε ανοδικά, ενώ ελάχιστοι τίτλοι διασώθηκαν στο σύνολο της αγοράς.
- Στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2021 κατήλθε ο Γενικός Δείκτης
- Απώλειες έως 11,63% στις τράπεζες, υπό το φόβο ύφεσης και αλλαγής δεδομένων
- Αγνοεί τα deals η αγορά, καθώς εστιάζει στη μεγάλη εικόνα
- Απώλειες 11,73% στην Intrakat, η αγορά δεν επιδοκίμασε το deal
- Εγκληματική κάθε δοξασία για πρόωρες εκλογές σε τέτοιο περιβάλλον
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 17 μηνών πέφτοντας στις 779,68 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3,21%, ενώ στα επίπεδα αυτά είχε να βρεθεί από τις 24 Φεβρουαρίου 2021!
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά «γκρέμισε» και τα προηγούμενα χαμηλά της 8ης Μαρτίου 2022 όταν υπό τον πανικό των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία είχε βουτήξει έως τις 789,66 μονάδες που έως σήμερα ήταν τα χαμηλά 17 μηνών της αγοράς. Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι συναλλαγές που έφτασαν στα 82,38 εκατ. ευρώ, καθώς λύθηκαν οι αναστολές των πωλητών, ενώ επικράτησαν και σκηνικά πανικού, με τους επενδυτές να «σκοτώνουν» τις μετοχές τους όσο όσο.
Μάλιστα, στις τράπεζες, μετά από καιρό ενεργοποιήθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ), κάτι που κάθε άλλο παρά συνηθισμένο φαινόμενο είναι, στοιχείο που δείχνει το κλίμα που επικράτησε.
Τα ανεύθυνα εκλογικά σενάρια
Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η 9η πτωτική στις δέκα τελευταίες για το ελληνικό χρηματιστήριο που πριν από τη νέα δραματική επιδείνωση του κλίματος διεθνώς, είχε ήδη περάσει σε φάση αποδρομής, λόγω των εκλογικών σεναρίων που φέρνουν – εντελώς αδικαιολόγητα – εκ νέου στο προσκήνιο το πολιτικό ρίσκο. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη και νευραλγική συγκυρία, ορισμένοι κύκλοι εξακολουθούν να βλέπουν τη χώρα ως… λάφυρο και τα οφίτσια ως πεδία επικράτησης σε ένα ντέρμπι επιρροής, αγνοώντας τις ανάγκες και το συμφέρον της χώρας.
Η τωρινή κυβέρνηση έχει «αέρα» 158 βουλευτών, ούσα μια από τις πλέον «ασφαλείς» των τελευταίων δώδεκα ετών, ενώ μόλις μεθαύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης, που σημαίνει ότι έχει ακόμη – σύμφωνα με το Σύνταγμα – έναν ολόκληρο ακόμη χρόνο να κυβερνήσει.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συρθεί η χώρα στην περιπέτεια των εκλογών, που θα είναι διπλές – με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ακυβερνησία και το σταμάτημα κάθε δημιουργικής προσπάθειας λαμβάνει χώρα σε επενδύσεις, διαγωνισμούς, έργα και όλο τον κρατικό μηχανισμό.
Κάποιοι, εντελώς ανεύθυνα παπαγαλίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, προτάσσοντας το συμφέρον του κυβερνώντος κόμματος λόγω – ενδεχόμενης αποφυγής επιπρόσθετης φθοράς από έναν δύσκολο χειμώνα – όμως αγνοούν ή αδυνατούν να εννοήσουν ότι το πρώτο ζητούμενο – και στις εκλογές – είναι το συμφέρον του τόπου, η θωράκιση της οικονομίας, το καλό της κοινωνίας, η επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών και το «τρέξιμο» μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για τα οποία έχει δεσμευτεί η τωρινή κυβέρνηση.
Το πολιτικό ρίσκο λοιπόν έρχεται να «κουμπώσει» στην κλιμακούμενη διεθνή κρίση, όπου ο κίνδυνος της παγκόσμιας ύφεσης είναι ορατός, ο τομέας της ενέργειας απειλεί σε χρεοκοπία επιχειρήσεις, κράτη και νοικοκυριά, υπάρχει μεγάλη κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, ελλοχεύει ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης και γενικώς ένα κλίμα κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για επενδύσεις και για ανάληψη ρίσκων.
Μεγάλη πτώση και διεθνώς
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα Τρίτη η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια είναι εξαιρετικά μεγάλη, άρα μικρές, περιφερειακές αγορές όπως το Χ.Α. δε θα μπορούσαν εύκολα να σταθούν. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν έως 2,99%, με τον DAX στο -2,91%, τον CAC 40 -2,68%, τον FTSE 100 στο -2,86%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε σε ποσοστό 2,11%.
Την ίδια ώρα, σημαντικότατες πιέσεις δέχονται και οι δείκτες της Wall Street που επανήλθαν σήμερα ύστερα από τη χθεσινή αργία λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας (4η Ιουλίου), με τον Dow Jones να υποχωρεί 555 μονάδες ή 1,79% και τον S&P 500 στο -1,44%.
Το αρνητικό σερί του Γενικού Δείκτη
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε την 9η πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες, έχοντας αθροιστικές απώλειες 7,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει το ίδιο διάστημα απώλειες 18,48% πέφτοντας σήμερα στις 443,16 μονάδες με απώλειες 9%, κλείνοντας σε νέα χαμηλά 17 μηνών και σε επίπεδα που είχε στις 10 Φεβρουαρίου 2021.
Η ελληνική οικονομία έχει το «μαξιλάρι» του τουρισμού ο οποίος ενδέχεται να σώσει κυριολεκτικά τη χώρα από πολύ σημαντικές περιπέτειες, ύστερα και από τις διαρκείς στηρίξεις που έχει κάνει η κυβέρνηση λόγω του Covid-19, όμως με την ενέργεια σε πρωτοφανή επίπεδα τιμών, φαίνεται πως αλλάζει όλο το… έργο σ’ ό,τι αφορά τις κερδοφορίες, τους τζίρους και τα αποτελέσματα των εταιρειών.
Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος που πάντα είναι πιο ευαίσθητος σε κάθε αλλαγή των οικονομικών δεδομένων, δείχνει ότι «διαβάζει» με εξαιρετικά δυσμενή τρόπο τις εξελίξεις, με νέα γενιά επισφαλειών, αλλά και αλλαγή πολιτικής από πλευράς στηρίξεων από την ΕΚΤ.
Καμιά μετοχή σε άνοδο στον FTSE 25
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, καμιά μετοχή του Large Cap δεν έκλεισε σε άνοδο, ενώ καταποντίστηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 11,63%, την Πειραιώς -10,89%, την Alpha Bank -9,35% και την Εθνική -4,48%. Μεγάλες απώλειες άνω του 4% είχαν μετοχές όπως ΔΕΗ, Lamda Development και ElvalHalcor, άνω του 3% υποχώρησαν οι Μυτιληναίος (νέα χαμηλά 16 μηνών), Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Jumbo και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 2% έχασαν οι ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.
Στον Mid Cap μόνο οι Παπουτσάνης και Πλαστικά Θράκης έκλεισαν θετικά, ενώ καταποντίστηκε σε ποσοστό 11,73% η μετοχή της Intrakat, με τη μητρική Intracom Holdings να χάνει 6,17%. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η αγορά δεν επιδοκίμασε το deal της πώλησης στο εφοπλιστικό σχήμα, ίσως γιατί κρίνει ότι το υπάρχον management της εταιρείας είναι «δεμένο» και αυτό που την κατέστησε μια κατασκευαστική εταιρεία –– boutique, με εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο έργων, υψηλή τεχνογνωσία και παρουσία σε όλη τη γκάμα κατασκευών, υποδομών και ενέργειας.
Μεγάλες ήταν οι πιέσεις και στη Cenergy Holdings που υποχώρησε 6% υπό το φόβο αλλαγής πλάνων παγκόσμια στα έργα υποδομών, κάτι που άλλωστε μαρτυρά και το ρεκόρ 18 μηνών στις τιμές του χαλκού που είναι το μέταλλο βαρόμετρο της οικονομικής ανάκαμψης ή το αντίστροφο. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 19 μετοχές διασώθηκαν ανοδικά έναντι 105 που υποχώρησαν χαμηλότερα.