Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις περισσότερες ασιατικές αγορές στο άνοιγμα της εβδομάδας, με το κλίμα να παραμένει ρευστό και την αβεβαιότητα κυρίαρχη, αλλά με τους επενδυτές σε διάθεση αναζήτησης ευκαιριών και επανεξέτασης σεναρίων.
Στο Σίδνεϊ, ο ASX έγραψε κέρδη μεγαλύτερα του 1%, καθώς οι traders αναζητούσαν ευκαιρίες μετά τα sell-off,. ενώ ο Nikkei στο Τόκιο έσπασε το πτωτικό σερί. Σε θετικό έδαφος με ηπιότερη δυναμική και ο Shanghai Composite, ενώ ο Hang Seng αντιστάθμισε προηγούμενες απώλειές, εν μέσω του νέου διασυνοριακού επενδυτικού προγράμματος ETF Connect. Μόνη παραφωνία η Κορέα, όπου η αγορά υποχώρησε περίπου 1%, υπό το βάρος της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων.
Προσδοκούν ανάκαμψη στην Κίνα
Ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,2% σε περίπου 3.380 μονάδες ενώ το Shenzhen Component κέρδισε 0,4% στις 12.915 τη Δευτέρα, καθώς οι μετοχές της ηπειρωτικής χώρας αναζητούν κατεύθυνση εν μέσω έλλειψης νέων καταλυτών στην αγορά.
Οι κινεζικές μετοχές φαίνεται να στσαθεροποιούνται και να επιχειρούν να αφομοιώνουν τα πρσφάτως κατακτηθέντα επίπεδα, μετά από ένα ισχυρό ράλι που οδήγησε τους δείκτες αναφοράς σχεδόν σε υψηλά τεσσάρων μηνών.
Το ράλι πυροδότησε η αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη καθώς και η διευκολυντική νομισματική πολιτική στη χώρα. Τα αισιόδοξα στοιχεία για την εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα για τον Ιούνιο ενισχύουν το σενάριο αυτό, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία δραστηριότητας των υπηρεσιών, αργότερα αυτή την εβδομάδα ώστε να σκιαγραφήσουν τη δυναμική της κατανάλωσης και το καταναλωτικό κλίμα.
Τεχνική αντίδραση στην Ιαπωνία
Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,6% σε περίπου 26.100 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 1,1% στις 1.865 τη Δευτέρα, με αμφότερους τους δείκτες αναφοράς να ανακόπτουν πτωτικό σερί τριών ημερών.
Το κλίμα παραμένει ρευστό και ευμετάβλητο, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας αποδεικνύονται επίμονες, ενώ σε συνδυασμό με τη δυναμική του πληθωρισμού η κατάσταση φαντάζει ζοφερή.
Οι μετοχές κοινής ωφέλειας οδήγησαν την ανάκαμψη εν μέσω, με αξιοσημείωτα κέρδη από την Tokyo Electric Power (10%) και τη Renova Inc (6,7%).
Μια πυρκαγιά που προκάλεσε διακοπή λειτουργίας σε μονάδα 500 μεγαβάτ στη μεγαλύτερη παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, τη JERA, ενέτεινε τις ανησυχίες για παρατεταμένη κρίση ηλεκτρισμού.
Ανοδικά κινήθηκαν και άλλα blue chips, συμπεριλαμβανομένων των SoftBank Group (3,6%), Toyota Motor (2,1%), Sony Group (2,4%), Mitsubishi Corp (3,7%), Keyence Corp (2,1%) και Daikin Industries (2,1%).
Εν τω μεταξύ, ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών KDDI Corp σημείωσε πτώση 1,6% μετά από μια διακοπή λειτουργίας το Σαββατοκύριακο στη μεγαλύτερη βλάβη συστήματος της εταιρείας ποτέ, η οποία επηρέασε σχεδόν 40 εκατομμύρια χρήστες.