Την όγδοη πτωτική συνεδρίαση στις εννέα τελευταίες πραγματοποίησε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε διαρκές «λιώσιμο» αποτιμήσεων, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι ο αδύναμος κρίκος της αγοράς, έχοντας απώλειες άνω του 10% αυτό το 9ήμερο, πέφτοντας μάλιστα στις 486,99 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από την 1η Μαρτίου του 2021, ήτοι 16 μήνες πίσω.
- Νέα χαμηλά τριάμισι μηνών στο Χρηματιστήριο
- Όγδοη πτωτική συνεδρίαση στις εννέα τελευταίες
- Στην 1η Μαρτίου 2021 επέστρεψε ο τραπεζικός δείκτης – Χαμηλά 16 μηνών
Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε μεικτά πρόσημα και με τάσεις εξισορρόπησης, το Χ.Α. προσπάθησε να αντιδράσει, φτάνοντας στις 12:52 μ.μ. στις 812,23 μονάδες (+0,80%), όμως δεν υπήρχαν δυνάμεις να κρατηθούν αυτά τα επίπεδα και για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα «κρέμασε» χαμηλότερα, κλείνοντας στις 805,55 μονάδες με οριακή πτώση 0,03%.
Παράλληλα, λίγο πριν το τέλος βρέθηκε έως το χαμηλό των 801,57 μονάδων όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 0,52%, όμως κάποιες κινήσεις στις δημοπρασίες που μείωσαν τις απώλειες στις τράπεζες βελτίωσαν ελαφρώς την εικόνα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.928,16 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%, ο Mid Cap είχε καλύτερη εικόνα με άνοδο 0,28% στις 1.288,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε εκ νέου κατά 1,72%.
Σύμφωνα με αναλυτές, ένας από τους λόγους που έφεραν νέα σύγχυση και ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο που – λόγω της συγκυρίας και της ρηχότητας προκάλεσε έντονες ενδοσυνεδριακές πιέσεις – ήταν οι αντιδράσεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank στην υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέα στήριξη στον υπερχρεωμένο νότο.
Το reality check της Bundesbank δεν άρεσε στο Χ.Α.
Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel αντιτάχθηκε στην υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής για νέα στήριξη στις χώρες του νότου, κάτι που επανάφερε το… σχίσμα και τη διαφορετική κουλτούρα που υπάρχει στους κόσμους της Ευρωζώνης. Έτσι, ομόλογα και μετοχές στις χώρες του νότου, δέχτηκαν πιέσεις σήμερα, αντιδρώντας άμεσα σ’ αυτή την εξέλιξη, ενώ πτωτικά γύρισε και ο Eurostoxx Banks
Οι τέσσερις εγχώριες συστημικές πιέστηκαν, αν και στο φινάλε περιορίστηκε σημαντικά η πτώση. Ο κλαδικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως 4,23% ενώ έκλεισε στο -1,72%, η Alpha Bank υποχωρούσε έως 6,47% ενώ έκλεισε με πτώση 3,31%, η Eurobank έχασε 1,31% ενώ υποχωρούσε έως 4,02%, η Εθνική έκλεισε μόλις στο -0,17% ενώ έχανε 2,97%, ενώ η Πειραιώς είχε πτώση 2,49% έχοντας φτάσει έως το -4,98% ενδοσυνεδριακά.
Στον υπόλοιπο Large Cap, o OTE μετά το ξεπούλημα (-5,01%) της Παρασκευής αντέδρασε σε ποσοστό +2,92% στηρίζοντας το Γ.Δ., ενώ κέρδη είχαν και οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Σαράντης, Aegean Airlines και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, σοβαρές πιέσεις σε ποσοστό 3,56% δέχτηκε η Μυτιληναίος, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Τιτάν και Viohalco.
Στο μεσαίο χώρο ξεχώρισε το +5,88% της Intracom Holdings και το +7,02% της Intrakat με φόντο την κυοφορία του deal πώλησης της δεύτερης στην εφοπλιστική ομάδα των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη. Κέρδη 3,48% είχε η Briq Properties, στο +2,63% η Ευρωπαϊκή Πίστη, +3,08% η ΕΥΑΘ και +1,84% η Τεχνική Ολυμπιακή.
Στον αντίποδα, σημαντικές πιέσεις 4,56% δέχτηκε η Entersoft, στο -3,51% η Fourlis, στο -1,57% η Cenergy Holdings. Στην ευρύτερη αγορά κάποια θετική κινητικότητα καταγράφηκε σε τίτλους όπως Χαϊδεμένος, ΕΛΒΕ, Ευρωσύμβουλοι, ΑΒΕ, Ίλυδα, Unibios, ΕΚΤΕΡ, Mevaco κ.α., ενώ υποχώρησαν οι Medicon Hellas, Κλωστ. Ναυπάκτου, Βογιατζόγλου, Attica Bank, Μπλε Κέδρος, Frigoglass, Ιντεάλ, Γενική Εμπορίου, Μύλοι Λούλοι, Δομική Κρήτης, Φιερατέξ και Lavipharm. Στο σύνολο της αγοράς 47 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 61 που υποχώρησαν.