Σοβαρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς προκαλούν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο στη Γερμανία, καθώς η χώρα παρουσίασε για πρώτη φορά μετά το 1991 έλλειμμα σε μηνιαία βάση, υπό το βάρος της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.
Η δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους οδήγησε τη Γερμανία σε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο για πρώτη φορά μετά το 1991. Ακόμη και αν τα στοιχεία φαίνονται λιγότερο εντυπωσιακά, όταν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, το εξωτερικό εμπόριο θα εξακολουθεί να έχει αρνητική συμβολή στη γερμανική ανάπτυξη, η οποία υπολογίζεται επίσης σε πραγματικούς όρους.
Με το αυξανόμενο κόστος ζωής και την υψηλή αβεβαιότητα, Οι προοπτικές για το εμπόριο είναι μάλλον ζοφερές.
Το έλλειμμα τον Μάιο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ήταν 1 δισεκατομμύριο ευρώ, gap που η χώρα δεν είχε δει ξανά μετά την εννοποίηση. Οι διασυνοριακές πωλήσεις μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,5%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,7%, υπερβαίνοντας παρασάγγας τις προσδοκίες.
Η Γερμανία ανέφερε το πρώτο μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα από το 1991.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown της Κίνας που σχετίζονται με τον Covid διαταράσσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με σημαντικές συνέπειες για την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας.
Παράλληλα, η προσπάθεια διαφοροποίησης των προμηθευτών ενέργειας και η αποδοχή του LNG ως ενδιάμεση λύση, αυξάνει το κόστος κατακόρυφα για τη Γερμανία, καθώς το LNG είναι σαφώς ακριβότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών. Παράλληλα, ο οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία έχει οδηγήσει στην εργαλειοποίηση της ενέργειας.
Οι τιμές για εισαγωγές όπως ενέργεια, τρόφιμα και ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές αυξήθηκαν περισσότερο από 30% τον Μάιο σε ετήσια βάση, ενώ αυτά που χρεώθηκαν για τις εξαγωγές αυξήθηκαν σχεδόν 50% λιγότερο.