Χωρίς επαρκείς απαντήσεις έκλεισε το πρώτο 6μηνο του έτους, αφήνοντας τους επενδυτές σε ομιχλώδες τοπίο, όπως καταμαρτυρά η πολύ αυξημένη μεταβλητότητα σε μετοχές και εμπορεύματα, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενισχύουν εκθετικά το γεωοικονομικό ρίσκο.
Η πρώτη εβδομάδα του δεύτερου εξαμήνου ξεκινά με δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και τα πρακτικά της ΕΚΤ και της Fed. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η συνεδρίαση της RBA και ο δείκτης PMI στην Κίνα, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα δώσουν μια αίσθηση του αντίκτυπου των πρώτων αυξήσεων επιτοκίων στην αγορά εργασίας.
Οι επενδυτές αναζητούν πλέον ενδείξεις πιθανής ύφεσης καθώς τα επιτόκια σε όλο τον κόσμο αυξάνονται. Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τα πρακτικά του FOMC θα βρίσκονται στο επίκεντρο την επόμενη εβδομάδα. αλλά τα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ,
Η απόφαση για τα επιτόκια της RBA και ο PMI των υπηρεσιών της Κίνας και ο πληθωρισμός βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των επενδυτών.
ΗΠΑ: Πρακτικά και δηλώσεις από Fed
Στις ΗΠΑ, η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στις θέσεις εργασίας, η οποία αναμένεται να δείξει ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 270 χιλιάδες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, τις λιγότερες από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Στο οικονομικό ημερολόγιο στις ΗΠΑ κυριαρχεί η ανεργία, που αναμένεται σταθερή στο 3,6%, καθώς η απασχόληση αυξήθηκε οριακά 0,3% Επίσης, οι επενδυτές αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον τα πρακτικά της FOMC και δηλώσεις από αξιωματούχους της Fed, αναζητώντας ενδείξεις και ψήγματα για τη νέα νομισματική πολιτική και το μέγεθος των επικείμενων αυξήσεων στα επιτόκια. Για τον Ιούλιο πιθανότερο σενα΄ριο θεωρείται η αύξηση κατά 0,5%, ωστόσο μετά την έκπληξη του προηγούμενου μήνα το 0,75% δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Επίσης, θα ανακοινωθούν οι εργοστασιακές παραγγελίες, ο PMI υπηρεσιών ISM, οι θέσεις εργασίας JOLTs, η έκθεση ADP, οι απολύσεις, το εμπορικό ισοζύγιο και η καταναλωτική πίστη.
Οι αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων είναι κλειστές τη Δευτέρα για τις αργίες της 4ης Ιουλίου.
Καναδάς, Βραζιλία και Μεξικό
Στην ευρύτερη Αμερικανική ήπειρο, οι επενδυτές αναμένουν στοιχεία για:
- την ανεργία στον Καναδά,
- τις εξαγωγές, εισαγωγές και τον PMI της S&P Global.
- πληθωρισμός, PMI υπηρεσιών και βιομηχανική παραγωγή στη Βραζιλία
- πληθωρισμός στο Μεξικό
Σαφώς ελαφρύτερο είναι το οικονομικό ημερολόγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους traders να εστιάζουν σε σε δηλώσεις υπευθύνων χάραξης πολιτικής της BoE, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή Andrew Bailey. Επίσης, αναμένεται η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας την Τρίτη.
Στο μέτωπο των δεδομένων, τα τελικά στοιχεία για PMI υπηρεσιών S&P Global και κατοικιών Halifax θα βρεθούν στο επίκεντρο.
Ευρώπη: Η Λαγκάρντ στο επίκεντρο
Στην Ευρώπη, οι επενδυτές αναμένουν να αποκτήσουν αίσθηση της δυναμικής της κατάστασης από δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Λαγκάρντ. Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν επίσης και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Στα δεδομένα, αναμένονται:
- ο PMI υπηρεσιών, PPI και λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης.
- Εμπορικό ισοζύγιο Γερμανίας,
- παραγγελίες εργοστασίων και βιομηχανική παραγωγή. και τα στοιχεία του πληθωρισμού για τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ελβετία.
Κίνα: Ο αντίκτυπος της χαλάρωσης
Στην Κίνα, οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσίευση του PMI υπηρεσιών για τον Ιούνιο, ο οποίος θα δώσει μια πρώτη αίσθηση για την αντίδραση των εταιριών παροχής υπηρεσιών στην άρση των περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες πόλεις, ενώ θα δημοσιευθούν και στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Στην Αυστραλία, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην RBA, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα, στο 1,35%. Θα δημοσιευθούν όμως και στοιχεία για
- το εξωτερικό εμπόριο,
- τις λιανικές πωλήσεις,
- τις οικοδομικές άδειες και
- τα νέα στεγαστικά δάνεια, καθώς και
- οι έρευνες επιχειρήσεων για τον τομέα των υπηρεσιών.
Ασία: Αυξήσεις επιτοκίων…
Στην Ασία, οι επενδυτές θα αναμένουν με ενδιαφέρον
- τον PMI υπηρεσιών Ιαπωνίας,
- δαπάνες των νοικοκυριών και τρεχούμενος λογαριασμός· ποσοστά πληθωρισμού για τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν· και
- τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών
- στη Μαλαισία και
- το Ισραήλ,
όπου το κόστος δανεισμού φαίνεται να αυξάνεται κατά 25 μονάδες βάσης και 50 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.